A pesti bulinegyedben elmaradt a válság

Továbbra is töretlen a romkocsmák népszerűsége Budapesten, Szimpla
Vágólapra másolva!
Sem a dohányzási tilalom, sem a válság nem fog ki az erzsébetvárosi romkocsmákon, a külföldiek hordákban járnak a helyekre, és imádják őket. Több lakó folyamatosan morgolódik, de láthatóan az egész kerületnek jól jönnek a kocsmák. Az önkormányzat gondolkodik az új játészabályokon, a romkocsmák pedig hiába burjánzanak, úgy tűnik, hogy messze nincsenek még csúcsra járatva.
Vágólapra másolva!

Nem törte meg a válság az erzsébetvárosi romkocsmákat, és a népszerűségüket csak növeli, hogy folyamatosan újabb helyek nyílnak. A péntek délutáni napsütésben már két óra után folyamatosan gyűlnek a vendégek a teraszokon, sokan munka után idejönnek lazulni, miközben a Gozsdu udvarban és a Kazinczy utca kocsmáiban folyamatosan nagy fémhordókat gurítanak az italszállítók, töltik fel a készleteket a hétvégére.

Nagyjából nyolc éve annak, hogy az első romkocsma megnyílt Budapesten, de azóta nemhogy nem csökkent a népszerűségük, hanem a főváros éjszakai életében meghatározó szerepet töltenek be, olyannyira, hogy még romkocsmatúrát is szerveznek az ideérkező turistáknak. A romkocsmákat nagyrészt a külföldiek tartják el, nekik ugyanis még mindig nagyon olcsók ezek a helyek.

"A vendégeink hetven százaléka külföldi, imádják a romkocsmákat, fotózgatják a régi ajtóval körbevett ATM-et" - mondta a Szimpla egyik pultosa az [origo]-nak. Hasonló véleményen volt a Gozsdu udvar egyik kocsmájának pultosa is. "A válságot nem érezzünk, inkább csak az őszt, kicsit visszaesett a forgalom a nyári pörgéshez képest" - mondta.

Nem nagyon kottyant meg az áprilisban életbe lépett dohányzási tilalom sem az erzsébetvárosi romkocsmáknak, a legtöbbnek annak ellenére is megéri a teraszokat fenntartani, hogy a közterület-használatért havonta akár több százezer forintot kell fizetni. "Nálunk nem esett vissza a forgalom a cigistop miatt, kicsit talán nehezebb lesz ősszel, amikor bezár a terasz, de már gondolkozunk a megoldáson" - mondta a Kazinczy és Holló közötti 400 egyik pincére.

Fotó: Mudra László [origo]

Európa kocsmája

Az erzsébetvárosi vendéglátóhelyek tulajdonképpen a mai napig versenyeznek egymással, és úgy tűnik, hogy még mindig nem értek befogadóképességük csúcsára. "Amikor a Doboz megnyílt, csak a nyitóhétvégén éreztük, hogy picit visszaesett a forgalom, de utána minden a régi volt" - válaszolta a Szimpla pultosa arra a kérdésre, hogy mennyire zavarják egymást a konkurens helyek.

Péntek és szombat estéken a külföldiek folyamatosan járják a romkocsmákat, a vendéglátósok szerint egy-egy erős hétvégén akár százas csoportba is verődnek. Ez azt is jelenti, hogy a helyeket rendszeresen feljelentik a környék lakói, de a vendéglátósok ezen már meg sem lepődnek. "Tegnap onnan tudtam, hogy hajnali négy óra van, hogy az ablakom alatt ezt üvöltözték a részegek" - panaszkodott az [origo]-nak az Akácfa utca egyik lakója. "Azt hiszik, hogy ez Európa kocsmája, és idejönnek hányni" - mondta.

"Mindig vannak elégedetlen lakók, de általában sikerül kibékíteni őket" - mondta a Gozsdu udvari kocsma pultosa. Így vannak ezzel a többi helyen is, a Szimplában például nyugdíjaskedvezményt vezettek be, így az itt iszogató öregurak viszik a kocsma jó hírét a lakók között. Ott jártunkkor egy hetven év körüli férfi épp felvette a Szimpla nyilvános telefonját, és kedvesen felvilágosítást adott az aktualitásokról.

A zaj miatt morgolódó lakók miatt nem tapasztalnak különösebb elvándorlást a kerületben a helyi ingatlanosok sem. "Inkább külföldiek jönnek ide, ők bérlik az apartmanokat, azt nem érezni, hogy elmennének innen az emberek" - mondták a Holló utcai ingatlanirodában.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Valami készül

Bár az önkormányzatnál ezt nem erősítették meg, de úgy tűnik, a háborgó lakók ellenére is jól jön a romkocsmák forgalma a jelentős adóssággal küzdő Erzsébetvárosnak. Vattamány Zsolt az MTI-nek azt mondta, hogy tízmilliárd forintos adóssággal vette át az önkormányzatot, de hozzátette, hogy a hivatal, az intézményrendszer és a cégek átszervezésével 2011-ben működési többlettel zártak, a kerület vagyonának megcsappanása pedig 2010 után befejeződött. Közben a Kazinczy és a Síp utcát már felújították, és a polgármester szerint rövidesen kezdődik a Dob utca fejlesztése is.

Az önkormányzatnál az [origo] kérdésére azt mondták, hogy a kerület és a romkocsmák viszonyát kompromisszumkészség jellemzi. A megszaporodott kocsmák miatt új szabályozást készítenek a korábban visszavont csendrendelet helyett. Az új szabályozás várhatóan több korlátozási lehetőséget nyújt majd az önkormányzatnak.