Kemal Atatürkről neveztek el parkot Kispesten

Kemal Atatürk park avatás Kispesten,
Vágólapra másolva!
Parkot neveztek el Kemal Atatürkről a XIX. kerületben, pedig az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy a kerület török testvérvárosa lesz a névadó. Korábban az örmény önkormányzat vezetője kifogásolta, hogy az azeri baltás kiadatása után parkot neveznek el Budapesten Atatürkről.
Vágólapra másolva!

Mustafa Kemal Atatürkről neveztek el egy nemrég elkészült közparkot Kispesten szombaton. Gajda Péter (MSZP), a XIX. kerület polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy délelőtt az eredeti tervek szerint Kemal Atatürkről nevezték el a Fő utca Üllői úti végén található pihenőparkot. Szavai szerint az ünnepség békés volt, s bízik abban, hogy a park "leginkább a békéről, barátságról és a testvérvárosi együttműködésről fog szólni".

A polgármester tájékoztatása szerint a képviselő-testület keddi zárt ülésén ugyan született egy olyan határozat, hogy a parkot az Isztambulban található Pendik nevű testvérvárosról nevezzék el, de a török delegáció pénteki érkezése után úgy döntött: az önkormányzati törvény adta lehetőséggel élve felfüggeszti a határozatot, és az eredeti döntés alapján tartják meg a parkavatót.

Hozzátette, az Atatürk elnevezésről szóló határozat mindaddig hatályos, amíg a felfüggesztett határozatról nem dönt valamilyen módon a képviselő-testület. A park elnevezését Tarnai Richárd, Kispest fideszes országgyűlési képviselője javasolta májusban a kerületi képviselő-testületnek.

Forrás: MTI/Marjai János
Salih Kenan ªahin, Pendik polgármestere (balra) és Gajda Péter, a XIX. kerület MSZP-s polgármestere kezet fognak Mustafa Kemal Atatürk szobra előtt

Az azeri kiadatás miatt feszültté vált örmény-magyar viszony miatt azonban lapértesülések szerint kifogások érték a korábbi döntést. Avanesian Alex, az Országos Örmény Önkormányzat alelnöke az ATV-nek szeptember 20-án azt mondta: nem tartja szerencsésnek, hogy éppen most Atatürkről neveznek el egy teret Budapesten, és ezt jelezte a Külügyminisztériumnak. "Ebben a helyzetben, amikor még mindig téma az azeri-örmény-török kérdés, nem tartanám jónak, hogy még egy dologgal élezzük a nemzetközi örmény sajtót" - mondta, hozzátéve, hogy a tér elnevezése az önkormányzat ügye, de jobb lenne, ha az avatás egy-két hónappal később lenne.

A polgármester az MTI-nek ezzel kapcsolatban azt mondta: semmilyen hivatalos kifogás nem érkezett az önkormányzathoz a tér elnevezésével kapcsolatban. A pihenőparkot a kerületi önkormányzat mintegy 73 millió forintból alakította ki.