Visszavonta az ÁAK az ártatlan autós büntetését

Vágólapra másolva!
Elnézést kért tőle, és visszavonta a büntetését az Állami Autópálya Kezelő Zrt. annak az autósnak, akitől annak ellenére követeltek pótdíjat, hogy egyértelműen nem ő volt az, aki matrica nélkül autózott. Az ügyre az ombudsman hívta fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

Elismerte az Állami Autópálya Kezelő Zrt., hogy tévesen küldött ki pótdíjfizetési felszólítást egy autósnak. A cég közleményben kért elnézést az érintettől, és jelezte, megszüntetik a rá vonatkozó pótdíjfizetési kötelezettséget.

Az autós ügyére az ombudsman hívta fel a figyelmet kedden, miután az érintett beadvánnyal fordult hozzá, mert annak ellenére meg akarták bírságolni jogosulatlan autópálya-használatért, hogy a büntetés bizonyítékául szolgáló fényképen nem az ő kocsija volt. Az állampolgári jogok biztosa jelezte, hogy az eljárás során sérült a jogbiztonság és a tisztességes eljárás követelménye.

Az ÁAK Zrt. szerdán jelezte azt is, hogy egy ilyen eljárás során nem vizsgálhatják, illetve nem vehetik figyelembe, hogy a jármű forgalmi rendszámával történt-e esetleg visszaélés, és méltányosságot sem gyakorolhatnak, mert nem teszi lehetővé a jogszabály. Emiatt már javasolták a rendelet módosítását.