Orbán: A magyarokat a legnehezebb kormányozni

Vágólapra másolva!
A magyarok szabadságharcos hagyományai miatt "talán a magyar a legnehezebben kormányozható nemzet" - jelentette ki Orbán Viktor egy amerikai lapnak. A miniszterelnök a Weekly Standardnek arról is beszélt, hogy az európai életformán változtatni kell, és megemlíti, hogyan "védte meg a magyar alaptörvényt" az Európai Parlamentben.
Vágólapra másolva!

"Tízmillió szabadságharcos országa vagyunk, ennek megvan a maga előnye, de a kormányzást megnehezíti" - idézi Orbán Viktor miniszterelnököt internetes kiadásában a Weekly Standard című amerikai neokonzervatív lap. A kormányfő a lapnak azt mondta, hogy e miatt a szabadságharcos hagyomány miatt "talán a magyar a legnehezebben kormányozható nemzet".

"Magyarország a legtisztább létező példája annak, hogy hogyan viselkedik egy 21. századi konzervatív kormány akkor, ha akadálytalanul kormányoz" - írta a nyomtatásban október 15-én megjelenő cikk szerzője, Christopher Caldwell vezető szerkesztő, aki azt elemezte, hogy joggal bírálja-e Európa a magyar kormányfőt.

Orbán az európai bírálatokra és kifogásokra az amerikai lapban úgy reagál: "Az európai történelem egy fejezete lezárult, nem élhetünk úgy, ahogy eddig." A kormányfő szerint az európai életformán változtatni kell, "az egyetlen kérdés, hogy mely kormányok elég erősek ahhoz, mely kormányoknak van elegendő parlamenti támogatottságuk ahhoz, hogy levezényeljék ezt a változtatást, és mely kormányoknak nincs ehhez erejük".

A cikk szerzője felidézi, hogy tavaly Orbán Strasbourgban az Európai Parlamentben is "megvédte az alaptörvényt" az európai bírálók előtt. Orbán erről a lapnak azt mondta: "Elmentem, és megvédtem az alaptörvényt, úgy érzem, sikerrel jártam." A magyar miniszterelnök hozzáteszi: "Megértem, hogy az európai értelmiségi körökben manapság egy olyan trend hódít, amely az egyházi helyett a világit, a nemzeti helyett a nemzetek felettit, a család helyett pedig az egyént tartja fontosnak. Nem tudom, hogy ez helyes út-e, de abban biztos vagyok, hogy nem ez az egyetlen lehetséges értelmezési módja az európai történelemnek. Az egyház, a család és a nemzet, ahogyan az európai múltnak, úgy a jövőnek is fontos pillérei" - idézi a lap Orbánt.

A cikk szerzője az írásban a rendszerváltástól napjainkig sorra veszi a magyar politikai élet történéseit, és hasonlóságot lát a jelenlegi amerikai elnök, Barack Obama és Orbán Viktor között. A szerző szerint "egykor mindketten az ellenzék szimbólumai voltak, amikor a választók üzenni akartak a kormányzó pártnak, miszerint elegük lett belőlük". Ezzel viszont egy olyan új kormányzatot hoztak létre, amely felett nincs kontrolljuk a szavazóknak: ennek az eredménye az USA-ban egy egészségügyi reform lett, míg Magyarországon egy új alaptörvény.

Más intézkedések kellenek, mint a válság előtt

"Nem juthatunk ki a válságból ugyanolyan intézkedések segítségével, mint amilyenek oda juttattak bennünket" - közölte Orbán Viktor. A miniszterelnök a magyar gazdaságpolitikával, valamint az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban kijelentette: "Amit Magyarország tesz, az nincs összhangban azzal, ami mostanáig a fősodort jelentette a pénzügyi világban."

A cikk szerzője emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor "konzervatív egykulcsos adót" vezetett be, amely nagyvonalú a gyerekes családokkal kapcsolatban. "A demográfia kulcsfontosságú. Ha valaki nem képes magát biológiailag fenntartani, hogyan várhatja azt, hogy gazdasági, politikai és katonai értelemben fenn tudja tartani magát? Ez lehetetlen" - mondta a kormányfő. "Az a válasz, hogy más országokból engedjünk be embereket gazdasági értelemben lehet megoldás, de ez nem megoldás a valódi betegségre, arra, hogy valaki képtelen fenntartani a saját civilizációját" - fogalmazott Orbán Viktor.