Húzzák az időt a pécsi vesztegetési ügyben

Vágólapra másolva!
Novemberre halasztották a pert, mert a harmadrendű vádlott védőváltást jelentett be. A bíró szerint teljesen egyértelmű az időhúzás.
Vágólapra másolva!

November 12-én folytatódik a Győri Törvényszéken a pécsi egyetemi vesztegetési ügy büntetőperének tárgyalása. A bíróság azért döntött így, mert hétfőn védőváltást jelentett be a harmadrendű vádlott.

A bíró - megjegyezve, hogy "az időhúzás teljesen egyértelmű" - azzal érvelt a halasztás mellett, hogy a csere után jogi képviselője van ugyan, de "nem jelenthetjük ki azt, hogy a harmadrendű vádlottnak védője van", mivel alig pár órája lehetett a felkészülésre.

A bíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította el az elsőrendű vádlott és védője azon kérését, hogy szüntessék meg az egyetem egykori gazdasági főigazgatójának előzetes letartóztatását. A bíró emlékeztetett arra, hogy a múlt kedden már elutasítottak egy ilyen beadványt, újabb körülmény pedig azóta nem merült fel. Hozzátette: az érintett és néhány más vádlott meghallgatása után vissza lehet térni a kérésre.

"Ha valakinek, akkor nekem nem áll érdekemben semmi módon sem ennek az eljárásnak az elhúzása" - indokolta I. Gábor elsőrendű vádlott felszólalásában a kérését, hozzátéve, hogy a nyomozás tavaly decemberi lezárása óta rajta kívül álló okok miatt semmi nem történt érdemben az ügyben. "A huszonkilencedik hónapot kezdtem meg előzetes letartóztatásban, és sehol, semmilyen fórumon nem tudtam érdemi védekezést előterjeszteni" - tette hozzá a férfi.

Az április elején benyújtott vádiratban az áll, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által 2010 tavaszán indított nyomozás adatai szerint a vádlottak padjára kerülő emberek bűnszervezetet alkotva, csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, és ezzel több mint százmillió forint kárt okoztak. Az ügyben huszonhét ember ellen folyik eljárás, több mint 16 ezer oldalnyi irat alapján.