Hétpróbás bűnöző a hummeres rendőrgázoló

Vágólapra másolva!
Eddig már 28 alkalommal került összetűzésbe a törvénnyel, fegyveres rablás és hivatalos személy elleni erőszak is van annak a férfinak a rovásán, aki Hummerével csütörtökön Apátfalván halálra gázolt egy rendőrt. A férfi a gázolás után olyan hevesen ellenkezett, hogy három embernek negyedórába telt lefognia. A rendőrségnek eddig semmit nem volt hajlandó mondani.
Vágólapra másolva!

Miután éjjel egy órakor magához tért, a rendőrség hivatalos személy elleni emberölés alapos gyanújával őrizetbe vette azt a 34 éves osztrák férfit, aki csütörtökön Apátfalván Hummerével halálra gázolt egy magyar rendőrt - közölte Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője pénteken sajtótájékoztatón. Ha a bíróság bűnösnek találja, a férfi akár 10-20 évet, vagy életfogytiglani börtönt is kaphat. A gyanúsított tiltakozott az őrizetbe vétel ellen, és nem volt hajlandó vallomást tenni. A mindkét karján erősen tetovált férfit a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikáján kérdezték ki az ügyészek és az előzetes letartóztatásáról döntő bíró. A kórtermet egyenruhájukon gyászszalagot viselő rendőrök őrizték.

Az ügyészségi szóvivő szerint a férfi eddig legalább 28 alkalommal került összetűzésbe a törvénnyel, korábbi bűntettei között van fegyveres rablás és hivatalos személy elleni erőszak is.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A Hummer terepjárós férfi egy baráti társasággal - három másik Hummer terepjáróból álló konvojjal - egy romániai túráról tartott hazafelé, mikor a határ után a későbbi gázolóval szemben intézkedtek a rendőrök gyorshajtás miatt. Az osztrák sofőr sérelmezte, hogy meg akarják bírságolni, és elhajtott. A civil rendőrautó utána eredt, és erősítést kért, ekkor jelent meg a két motoros rendőr. A rendőrök megpróbálták feltartóztatni a terepjárót, de az ráhúzta kocsiját a mellé érkező motorosra. Fazekas Géza szerint emiatt merül fel a közúti közlekedés veszélyeztetése a sofőrrel szemben.

A másik motoros rendőr ezután megelőzte a terepjárót, és egy kereszteződésnél letámasztotta a járművét, mert meg akarta állítani a Hummert. A konvoj meg is állt, de aztán álló helyzetből a sofőr gázt adott, és elütötte a rendőrt, aki olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházba szállítás közben meghalt. A másik motoros rendőr és a civil rendőrautóban ülő társa ezután fel akarta tartóztatni a gázolót, aki azonban nem szállt ki járművéből. A kocsi kerekére már az üldözés közben is adtak le lövéseket, és ekkor is rálőttek a járműre. A sofőrt négy lövés eltalálta, súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A gázolás után a férfit 10-15 perc dulakodás után tudta legyűrni két rendőr és egy helyi férfi. A férfi a sérülései miatt először a szegedi klinikára került, csak ma szállítják át a tököli rabkórházba.

Az ügyészség szerint mind a négy Hummer terepjáróban csak egy ember ült. A társaság az interneten szerveződött, laza ismeretség volt köztük, csak az autóik kötötték össze őket. A rendőrség a másik három sofőrt a kihallgatások után elengedte. Átvizsgálták mind a négy terepjárót, de csak a gyanúsított autójában és szervezetében találtak kábítószert.

A Központi Nyomozó Főügyészség a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitánysággal közösen tárja fel az ügyet, hogy elkerüljék az elfogultságot.

Mécsest gyújtottak a halott rendőr emlékére

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Péntek este mintegy száz kollégája ment el Kenéz Imre rendőr törzszászlós halálának helyszínére Apátfalván. A Makóról, Szegedről, Hódmezővásárhelyről összegyűlt rendőrök és civilek mécseseket gyújtottak az Ady Endre és a Széchenyi utca sarkán. Többen sírtak, az aszfalton még látszottak a bűnügyi szemle során felrajzolt jelek.

Mózes Sándor nyugállományú alezredes, Kenéz Imre első parancsnoka újságíróknak azt mondta, a törzszászlós kiváló rendőr volt, aki szerette a munkáját és példamutatóan dolgozott, kétszer főkapitányi jutalmat is kapott. 1977-ben született, előbb Kecskeméten dolgozott járőrként, majd 1999-ben járőrvezetőként került a Csongrád megyei rendőrséghez, 2008 óta volt ellenőrző motoros járőrvezetővé. Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította Kenéz Imrét, és posztumusz hadnaggyá nevezte ki.