Országjárásra viszi gazdasági programját az MSZP

Vágólapra másolva!
Megtárgyalta és támogatta a párt gazdasági kilábalási koncepcióját az MSZP választmánya szombaton. A szocialisták országjárást indítanak terveik bemutatására, és oktatáspolitikai javaslataik kidolgozásával folytatják a programalkotást.
Vágólapra másolva!

Az MSZP szombati választmányi ülésről újságíróknak beszámoló Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető közölte, a szocialisták oktatáspolitikai koncepciójának kidolgozása várhatóan már a novemberi választmányi ülésen téma lesz. Elmondta, hogy gazdaságpolitikai terveikhez hasonlóan további szakpolitikai programjaikat is megküldik majd a demokratikus ellenzéki pártoknak, mozgalmaknak, valamint az érdekképviseleteknek. Ezt azzal indokolta, hogy az ellenzéki együttműködés csak programok alapján képzelhető el.

Botka László választmányi elnök a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kormányváltás óta minden lényeges gazdasági mutató romlott: recesszió van, harmincezerrel kevesebben dolgoznak a piacgazdaságban, ráadásul hárommillióra nőtt azoknak a száma, akiknek rezsitartozásuk van. A szocialisták igazságosabb adó- és családtámogatási rendszerrel változtatnának ezen - mondta.

A készülő oktatási program szükségszerűségét azzal indokolta, Szeged polgármestereként világosan látja, hogy a közoktatásban eddig nem látott káosz és bizonytalanság uralkodik az iskolák január 1-jén bekövetkező államosítása miatt.

Az unortodoxiában már csak ketten bíznak

Arról, hogy az Európai Unió a jövő évre tervezett 764 milliárd forintos költségvetési kiigazítást sem tartja elegendőnek, és további egyenlegjavító intézkedéseket vár a kormánytól, Mesterházy Attila azt mondta: nem örülnek, hogy az EU hiteltelennek tartja a magyar költségvetési politikát, az újabb korrekció ugyanis közvetve ismét az emberek terheit növeli majd.

Az MSZP-elnök kijelentette, a megszorítások az unortodox gazdaságpolitika miatt váltak szükségessé. Ezekben a gazdaságpolitikai megoldásokban már csak két ember bízik, "sajnos az egyiket miniszterelnöknek, a másikat gazdasági miniszternek hívják" - tette hozzá.