Százezer forintból tengődnek a magyar tanárok

tanár, tanárnő, pedagógus, gyerekek, iskola
Vágólapra másolva!
Egy frissen közzétett felmérés szerint az általános iskolai és a középiskolai tanárok átlagfizetése is messze alulmúlja a magyar átlagbéreket. Adózás után a tanároknak alig 100 000 forint üti a markát, az óvodapedagógusok pedig még kevesebből kénytelenek gazdálkodni.
Vágólapra másolva!

Csak a főiskolákon és egyetemeken oktató tanárok fizetése haladja meg minimális mértékben a magyar átlagfizetést, az általános- és középiskolai tanárok bére messze az átlag alatt van - derül ki a Workania által működtetett Fizetesek.hu legfrissebb felméréséből. A kutatás szerint a felsőoktatási oktatók bruttó fizetése átlag 240 900 forint, míg a középiskolai tanárok 163 500, az általános iskolai tanítók pedig bruttó 154 300 forintra számíthatnak havonta. A magyarországi bruttó átlagfizetés jelenleg körülbelül 220 ezer forint.

A messze átlag alatti pedagógusbérek azt jelentik, hogy adózás után a tanároknak átlagosan alig több mint 100 000 forintja marad. A Nettober.com portál kalkulációja szerint az általános iskolai tanárok bruttó átlagbére adózás után csupán nettó 101 067 forintot jelent, a középiskolai tanároké pedig 107 093 forintot tesz ki.

Az általános iskolai, középiskolai és egyetemi oktatók bérének közös átlaga, az oktatás, képzés, tudományos kutatás területén számolt havi bruttó átlagfizetés a Fizetesek.hu szerint 163 000 forint, ami a kalkulátor szerint nettó 106 765 forintot jelent.

Még ennél is kevesebbet keresnek az oktatásügy területén található egyéb pozíciókban: a tanárasszisztensek például csak havi bruttó 113 300 forintot (nettó 74 212), az alapfokú művészeti iskolák tanárai átlagosan pedig bruttó 141 500 forintot (nettó 92 683) vihetnek haza. Az óvodapedagógusok bére átlagosan 140 100 (nettó 91 766) forint. A nettó bérek számítása ugyanakkor nem egyértelmű, a családi adózás lehetősége miatt függ a gyerekek számától is.

A Workania a közleményben megjegyzi, hogy bár a pedagógusokat egységes bértábla alapján fizetik, a bérek nagysága mégis egyénfüggő: a ledolgozott évek száma, az intézmény minősítése, valamint az oktató szakosodása és képzettsége is befolyásolhatja a havi kereset mértékét. A szakmai tapasztalatot figyelembe véve a több mint 10 éve pályán lévő tanárok keresik a legtöbbet, az évek számának csökkenésével arányosan pedig csökkennek a bérek is. Szintén befolyásolja a fizetést, hogy állami vagy magániskolában tanít-e valaki, utóbbiban ugyanis néhány ezer forinttal többet keresnek.