Nehezen emészti meg az LMP Bajnait

Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely elismerte, hogy a Bajnai Gordon volt kormányfő vezette Haza és Haladás Egyesület megjelenése új helyzetet teremtett. A párt frakcióvezető-helyettese azt mondta, az esetleges részvételről a novemberi kongresszuson döntenek, ha konkrét megkeresést kapnak.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely szerint az LMP csak programalapon működhet együtt az Együtt 2014 választói mozgalommal. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese erről az M1 Ma reggel című műsorában hangsúlyozta, hogy a Milla október 23-i rendezvényén meghirdetett politikai együttműködés pontos tartalmát nem ismerik. Az esetleges részvételről a párt novemberi kongresszusa dönt, ha konkrét megkeresést kapnak. Az együttműködésről viszont csak akkor érdemes beszélni, ha az LMP annak keretein belül jobban meg tudja valósítani a közpolitikai céljait, mint önállóan - jelentette ki.

Karácsony Gergely azt mondta, az LMP-ben vannak viták, de egyelőre nem arról beszélgetnek, hogy "ki milyen szerepet vállal valamilyen együttműködésben". Jelenleg nem arra kell fókuszálni, hogy "kiből mi lesz", hanem arra, hogy az ellenzéki erők milyen ajánlatokkal tudnak előállni és ezek között van-e akkora átfedés, hogy érdemes legyen bármilyen kooperációról beszélni.

Az LMP januári kongresszusa arról döntött, a Magyar Szolidaritás Mozgalmat és a Millát (Egymillióan a magyar sajtószabadságért) potenciális partnerként kezelik - emlékeztetett a frakcióvezető-helyettes. Hozzátette: a Bajnai Gordon volt kormányfő vezette Haza és Haladás Egyesület megjelenése új helyzetet teremtett, amit a testület novemberi ülésén mérlegelniük kell.

Karácsony Gergely szerint az együttműködésnek - ha az a választási részvételre is kiterjed - akkor van értelme, ha ténylegesen is nyitnak a jobboldali választók felé. "Az LMP részvételét (...) akkor látom legitimnek vagy igazolhatónak egy ilyen típusú együttműködésben, ha az LMP lesz a híd, ami összeköti a magyarországi balközepet a magyarországi jobbközép olyan potenciális szervezeteivel (...), akik meg tudják szólítani azokat a szavazókat, akik nélkül egyébként az Orbán-kormányt nem lehet leváltani" - fogalmazott Karácsony Gergely. Kitért arra is, hogy az LMP valóban a Bajnai-kormány ellenzékeként jött létre 2009-ben, "de ugyanakkor azt is mellé kell tennünk, hogy mi történt az elmúlt két és fél évben". Azt is mondta, hogy amit Bajnai Gordon fejlesztési miniszterként tett, az a "teljes antitézise" annak, amit az LMP gondol a világról, tehát tartami értelemben biztosan nem lenne problémáktól mentes az együttműködés, de "beszélgetni azért talán érdemes lesz róla".

Az MSZP nyitott arra az ellenzéki összefogásra, amelyet október 23-án hirdetett meg Bajnai Gordon, de azt szeretnék, ha a kormány leváltásán dolgozók hozzájuk igazodnának, hisznek nekik tapasztalatuk, támogatottságuk és szervezetük is van.

Az Együtt 2014 választói mozgalomhoz csatlakozik a Szabadelvű Polgári Egyesület is- mondta Kuncze Gábor, a szervezet elnöke. Az SZDSZ korábbi elnöke a tv2 Mokka című műsorában azt mondta, nincs értelme egyedül indulni a következő választáson, "aki önállóan indul, az Orbán Viktor pozícióban maradásán dolgozik". Kuncze Gábor megfelelőnek tartja az Együtt 2014 mozgalom irányvonalát, bár - mondta - nehéz lesz megtalálni a közös pontokat a sok lehetséges résztvevő között. A mozgalommal szerinte egy olyan platform jön létre, amelynek alapján el lehet kezdeni az együttműködést. Bajnai Gordon meghirdetett programja jó alap, a részleteket még ki kell dolgozni.