Pénzzel próbálja távol tartani a bölcsődétől a gyerekeket a német kormány

Vágólapra másolva!
Németországban hamarosan havi 30-45 ezer forint körüli juttatást kapnak az államtól azok a családok, akik nem adják állami bölcsödébe a gyerekeiket. A vasárnap megszavazott intézkedést hosszú vita előzte meg, mert igaz, hogy az állam megspórolja az állami helyeket, de az ellenzők szerint hosszú távon nagyon káros hatásai lehetnek.
Vágólapra másolva!

Németországban jövőre körülbelül kétszázezer új bölcsődei férőhelyre lenne szükség akkor, ha minden bölcsődés korú gyereket állami intézménybe adnának be. Ehhez azonban sok pénzre lenne szükség, ráadásul nincs elég nevelő, újabbak képzése pedig több évig tartana. A helyzet enyhítésére a kormánypárti CDU frakció júniusban egy új szociális juttatás bevezetését javasolta, amit hosszas vita után vasárnap el is fogadtak a képviselők.

Az új szabály szerint 2013. augusztus elsejétől havonta 100 euró (kb. 30 000 forint) támogatásra lesznek jogosultak azok a szülők, akik egyévesnél idősebb gyerekeiket nem járatják állami bölcsödébe, 2014-től pedig a kétévesnél idősebb gyerekek utáni támogatás 150 euróra (kb. 45 000 forint) fog emelkedni. A kormánypártiak érvelése szerint a támogatás összegét a szülők alternatív megoldásokra, például magánbölcsődére vagy bébiszitterre fordíthatják. A szülők arra is lehetőséget kapnak, hogy lemondjanak a pénzjuttatásról, így az összeg bekerül egy képzési alapba, amit később a gyerekek iskoláztatására fordíthatnak. Ez esetben az alaptámogatáson felül havonta 15 euró (kb. 4500 forint) prémiumra számíthatnak.

A törvényjavaslat ellen az ellenzék sokáig harcolt, és a kormánypárti frakción belül is ellenállásba ütközött. A törvény ellenzői szerint nemcsak túlságosan költséges az új juttatás, hanem egyenesen káros is. Egyrészt, mert visszatérés ahhoz a korábban bevett családmodellhez, miszerint a nőknek otthon van a helyük, feladatuk pedig nem a munkavállalás, hanem a gyerekek nevelése és a háztartás vezetése - ezért nevezték el az ellenzők az új juttatást tűzhely-prémiumnak is. Az ellenzők szerint a tűzhely-prémium arra ösztönözheti az alacsony szociális státuszú családokat, hogy tartsák otthon a gyerekeiket, ami hátráltatná a fejlődésüket. Nem utolsó sorban pedig az intézkedés tovább csökkentheti a gyermekvállalási kedvet, pedig már így is túl kevés gyerek születik az országban, ami a szociális ellátó rendszer összeomlásával fenyeget.