Mégis bezárhatják a kiskapukat az energiaitalosok előtt

Vágólapra másolva!
Több energia-ital alapanyag lehet adóköteles és csökkenhet az gyártókra kivetett adó mértéke is, ha az parlament elfogadja a költségvetési bizottság módosító javaslatát. Az NGM korábban lesöpörte az egészségügyi államtitkárság hasonló szakmai javaslatait az asztalról.
Vágólapra másolva!

Az eddiginél több energiaital-alapanyagot vonna be a csipszadó hatálya alá az a törvénymódosító javaslat, amit a számvevőszéki és költségvetési bizottság nyújtott be a parlamentnek csütörtökön. Az indítvány szerint adóköteles lenne minden olyan termék, amely a meghatározott mértékben metil-xantint és taurint tartalmaz, illetve azok a termékek is, amelyek az előbbieken kívül az aminosav, a glukuronolakton, az inozitol, a karnitin, a kreatin, a guarana, a maté, az akác, a ginzeng, a ginkgo biloba, a shizandra, a damiana, valamint a B-vitamin közül legalább kettőt tartalmaznak.

Miközben a korábbinál jóval több alapanyagot adóztatna meg, a módosítást javasló bizottság egyidejűleg jelentősen csökkentené az energiaitalok adójának mértékét, így a jövőben a jelenleg literenként 250 forintos adó helyett csak 150 forintot kellene fizetnie a gyártóknak.

A javaslatot a bizottság azzal indokolta, hogy a gyártók folyamatosan módosították az energiaitalok összetételét, ezzel próbáltak meg kibújni az adófizetés alól. A díjcsökkentést pedig azzal magyarázzák, hogy a nagyon magas adó miatt "nagy a kockázata annak, hogy megnő az energiaitalok feketekereskedelme", így pedig egyrészt nem lesz adóbevétele az államnak, másrészt a csipszadó nem éri el az egészségvédő célját sem.

A múlt héten megjelent cikkünkben megírtuk, a csipszadót kijátszó gyártók miatt az egészségügyi államtitkárság is hasonló, az adóköteles alapanyagok körét szélesítő javaslatot fogalmazott meg a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM). Az államtitkárság az adó mértékének csökkentését is javasolta, mert úgy vélték, hogy az alacsonyabb adó kevésbé ösztönözné a cégeket az adóelkerülésre. Az NGM viszont részben a hazai energiaital-gyártók javaslatára lesöpörte az asztalról az államtitkárság javaslatait.