Visszaszívták a keménykedést az onkológusok

Vágólapra másolva!
Csütörtökön még arról beszélt az Országos Onkológiai Intézet, hogy nem működik jól a betegirányítás az országban, a petefészekrákos betegeket nem a megfelelő helyen látják el, daganatos nők tévednek el az új rendszer miatt. Péntekre már úgy látták: a szakma szabályai szerint látják el a pácienseket.
Vágólapra másolva!

A petefészekrákos betegek ellátása a szakma szabályainak megfelelően történik - írja az Országos Onkológiai Intézet pénteki közleménye. Az intézet csütörtökön azt állította, hogy az új betegirányítási rendszerben nem érkeznek nagy számban a legmagasabb szintű ellátó intézménybe a petefészek-daganatos betegek, és ezért "a betegirányítás ilyen értelemben az országban nem működik".

Azt mondták, hogy arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy az onkológiai rendszerben az egyes onkológiai ellátási szintek közötti kapcsolat a betegirányítás terén váljon szorosabbá. Ez a törekvés az új betegirányítási rendszerben megvalósul - tették hozzá. Az Országos Onkológiai Intézet nőgyógyászati osztálya által rendezett szerdai konszenzuskonferencia résztvevői kinyilvánították azon szándékukat, hogy az egyes onkológiai ellátóhelyek közötti szakmai kapcsolatot szorosabbra kell fűzni, és ezt a szemléletmódot kívánják országos szinten képviselni - írta az intézet.

Az intézet előző közleménye szerint Magyarországon évente 1100-1200 új megbetegedést regisztrálnak, és 600-800 nő hal meg évente petefészek-daganat következtében. A konferenciát azért rendezték, hogy felhívják a figyelmet: a petefészek-daganatos betegek kezelését a diagnózistól a műtéten keresztül a kemoterápiáig és az utógondozásig egységes szintre kell emelni, továbbá meg akarták győzni a jelenlévőket a betegek centralizált ellátásának fontosságáról.

Kiemelték azt is, hogy az Országos Onkológiai Intézetbe leginkább csak olyan betegeket irányítanak, akiknek a betegség előrehaladott állapota miatt már az intézet szakemberei sem tudnak olyan hatékonyan segíteni, mint ha már a elsődleges ellátásuk is az országos centrumban történt volna. Közölték azt is, hogy a konferencián az intézet állásfoglalást és szakmai ajánlást fogalmazott meg, felhívva a figyelmet a szakmai hiányosságokra. Az eseményen részt vettek a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) képviselői is.