Halál a bundás mackóra

Vágólapra másolva!
Véget vetnének az unalmas menüknek a magyar menzákon - ígéri az ÁNTSZ. A szervezet azt szeretné, hogy ne csak egészséges, hanem vonzó ételeket kapjanak a diákok. 
Vágólapra másolva!

Menzaminta = mintamenza névvel indít programot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a közétkeztetés megújításáért, miután egy 2009-es felmérés katasztrófálisnak minősítette az óvodák és az iskolák közétkeztetését. A felmérés szerint az iskolai és óvodai menzákon harminc éve ugyanazokat az ételeket szolgálják fel.

A program 2010-ben indult Békés megyében, mostantól pedig országos szinten kapnak majd változatosabb ételeket a fiatalok. Mucsi Gyula, Békés megyei tiszti főorvos azt mondta az MTI-nek, hogy a program révén nemcsak egészségesebbé tették a közétkeztetést, hanem kezdetben - az élelmiszerárak emelkedése előtt - még megtakarítást is sikerült elérniük.

Fontos, hogy a gyerekek "a kor kihívásainak megfelelően" táplálkozzanak - mondta az MTI-nek Erdős Norbert, Békés megyei kormánymegbízott. Paller Judit országos tiszti főorvos szerint pedig nemcsak az a lényeg, hogy a gyerekek előtt lévő étel egészséges legyen, hanem annak vonzónak is kell lennie.

Az ÁNTSZ közleménye szerint Magyarország táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak az Európai Unióban.

A közleményben azt is kiemelték, hogy a Békés megyében indított program országos kiterjesztése során arra is odafigyelnek, hogy a közétkeztetésben is minél szélesebb körben jelenjenek meg a magyar, ezen belül is elsősorban a helyi alapanyagok, illetve a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari vállalkozások termékei. Fontosnak tartják a bioélelmiszereket a bölcsődei, óvodai, kórházi étkeztetésben. "A tapasztalatok szerint ízletesebbek azok az ételek, amelyek a több ezer kilométerről szállított alapanyagok helyett hazai termékekből készülnek, ráadásul tápértékük is magasabb" - fogalmazott az ÁNTSZ közleményében.

Az [origo] korábbi cikkeiben azzal is foglalkozott, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is elégedetlenek a menzakoszttal, valamint az is kiderült, hogy egy átlagos menza árából kellemesebb ételeket lehet készíteni a cukrozott paradicsomlevesnél.