A hideg beálltával megszaporodnak a szabályszegő dohányosok

dohányzás, dohányzási tilalom a szórakozóhelyeken, zárt helyen, türelmi idő
Vágólapra másolva!
Nyáron alig bírságolt az ÁNTSZ, őszre azonban elkezdtek szaporodni a tilosban cigizők és a dohányzási szabályokat megsértő kocsmák. Április óta közel 10 millió forint bírságot szabtak ki a megszigorított dohányzási szabályok megsértése miatt.
Vágólapra másolva!

Több mint 9,5 millió forint bírságot szabtak ki dohányzási szabályok megsértése miatt a szigorított dohánytilalom bevezetése óta - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön. A januártól szigorított dohányzási szabályok megsértőit április elseje, a türelmi időszak lejárta óta bírságolják.

Az ÁNTSZ közleménye szerint októberig több mint 48 ezer ellenőrzést végeztek a közegészségügyi felügyelők. Az elmúlt 6 hónapban az ellenőrzések kevesebb mint 1 százalékában találtak problémát, de a kedvező nyári tapasztalatok után szeptemberben és októberben minimális mértékben emelkedni kezdett a szabálytalanságok száma. Az ÁNTSZ szerint ez vélhetően összefügg azzal, hogy a szabadtéri vendéglátóhelyek fokozatosan bezárnak.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. Április elseje óta a szabályszegést magánszemélyeknél 50 ezer forintig, intézményeknél 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik.

Az ÁNTSZ szerint a dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is. A passzív dohányzás jelentős népegészségügyi és gazdasági terhet jelent, amelynek csökkentése a dohányzás visszaszorításának fontos területe.