Szmogriadót rendeltek el Miskolcon

Vágólapra másolva!
Olyan rossz a levegő Miskolcon, hogy elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A polgármester arra kéri a városban lakókat, hogy ne használják dízelautóikat, és mérsékeljék a fával, a szénnel, illetve az olajjal működő fűtőberendezések használatát. A légúti betegségben szenvedőknek, az időseknek és a gyermekeknek nem javasolják, hogy a szabadban legyenek. Nyíregyházán közben javult a levegő.
Vágólapra másolva!

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Miskolcon, mivel a szállópor koncentrációja két mérőállomáson is túllépte a tájékoztatási küszöbértéket - írta közleményében a polgármesteri hivatal hétfőn reggel.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere arra kéri a miskolciakat, hogy a levegő minőségének javítása érdekében ne használják a személygépjárműveiket, hanem utazzanak tömegközlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan. A hivatal azt is kéri, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Az avar és a kerti hulladékok égetését megtiltották a városban.

A polgármester közleménye szerint különösen veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek, ezért azt javasolják, hogy ők az elkövetkező egy-két napban - ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll - ne menjenek az utcára, és ne szellőztessenek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a légmozgás hiánya és a helyenként előforduló ködképződés miatt Miskolcon további romlás várható.

Nyíregyházán javult a helyzet

Nyíregyházán tovább javult a helyezet, de még mindig a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben - írta a város polgármesteri hivatalának sajtófőnöke hétfőn. Parillák Gabriella elmondta, hogy a szállópor átlagkoncentrációja a szombaton mért köbméterenkénti 94,6 mikrogrammról vasárnap 93 mikrogrammra csökkent, ezzel együtt azonban továbbra is meghaladja a 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket. A nyíregyházi polgármesteri hivatal változatlanul azt kéri a nyíregyháziaktól, hogy kerüljék a személygépkocsik, főleg a dízelüzeműek használatát, a lakások fűtésekor pedig, ha van mód rá, a gáztüzelésre térjenek át. A városban emellett tilos minden kültéri égetés, beleértve az avarégetést is.

Miért rossz a szállópor?

A szállópor több szempontból is károsítja az egészséget. A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat abszorbeálnak, és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.