Sokmilliárdos pilótajáték miatt nyomoznak

Vágólapra másolva!
Az ügy károsultjainak esélyük sincs arra, hogy visszakapják a pénzüket. A pilótajáték szervezői 4-4,5 milliárd forintot gyűjtöttek össze másfél év alatt.
Vágólapra másolva!

Másfél év alatt legalább 4-4,5 milliárd forintot gyűjtöttek az ügy károsultjai által beazonosított "brókerek" annak a budapesti központú "befektetésgyűjtő szervezetnek", amelyet egy nagykátai kötődésű ikerpár irányított - írja a Népszabadság.

Hivatalosan szó sem volt befektetésről vagy betétgyűjtésről, a befektetők - papíron legalábbis - csupán kölcsönt adtak egy befektetéssel foglalkozó csoportnak, amely a pénzüket bevallottan határidős ügyletekben fialtatta meg.

A híres és gazdag befektetők többsége, valamint azok, akik túlságosan hangosan követelték a pénzüket, és rendőrséggel vagy éppen erőszakkal fenyegetőztek, egy ideig meg is kapták a pénzüket az ígért határidőre. A többség - becslések szerint 1000-1200 emberről lehet szó - azonban már az első befektetése után sem kapott hozamot, vagy messze nem annyit, amennyit ígértek.

Nekik most már esélyük sincs arra, hogy visszakapják a pénzüket. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai november 20-án elfogták a szervezet egyik feltételezett irányítóját és egyik brókerét, emiatt pedig a szövevényes csalási ügy számos kulcsfigurája már elhagyta vagy elhagyni készül az országot. Párhuzamosan három nyomozás is zajlik, kettő a BRFK-n, egy pedig egy bejelentés alapján az NNI-nél. Egyelőre adatokat gyűjtenek, és várják a károsultak jelentkezését.

A brókerek, akiknek a többsége maga is károsult az ügyben, most aggódnak. A szervezet ugyanis olyan "befektetők" tízmillióival is tartozik, akikkel "nem jó rosszban lenni".

A lap azt írja, hogy a nagykátai kötődésű ikrek ismerőik szerint két éve tűntek fel a budapesti éjszakában. Látványosan szórták a pénzt, fizettek mindenkinek, szép nők társaságában forgolódtak, méregdrága autókkal jártak. Tévéműsorokat szponzoráltak, és jótékonykodtak, híres és befolyásos vagy legalábbis annak tartott emberekkel vették körbe magukat.