Vágólapra másolva!
L. Simon László úgy tett egy szerdai beszélgetésen, mintha még legalább egy évtizedig ő lenne a kulturális államtitkár, pedig a sajtó a héten tényként kezelte, hogy a miniszter meneszti a posztjáról. L. Simon László azt mondta, nem hallott a menesztéséről és szerinte nem a Magyar Művészeti Akadémia a magyar kultúra legfontosabb kérdése. A vele vitába szálló Karácsony Gergely viszont a fejéhez vágta: "Laci, te ebbe buktál bele".
Vágólapra másolva!

"Meghívtak ide mint kulturális államtitkárt, tehát mint kulturális államtitkár vagyok jelen" - mondta L. Simon László a Hégető Honorka-díj átadásán, ahol a magyar kultúra jövőjéről beszélgetett Karácsony Gergellyel és Kerényi Imrével. Mivel a héten arról írtunk, hogy Balog Zoltán hamarosan leváltja a posztjáról, a beszélgetés után letámadták őt az újságírók a jövőjével kapcsolatban. "Leváltás? Nem hallottam erről" - hajtogatta L. Simon, aki a beszélgetésen valóban úgy viselkedett, mint aki sokáig tervez a posztján, és a következő évtizedek fejlesztésein álmodozott.

Karácsony Gergely, L. Simon László és Kerényi Imre a Hégető Honorka-díj átadója előtti beszélgetés kezdetén Fotó: Magócsi Márton [origo]

A beszélgetésen elsőként a Magyar Művészeti Akadémia terjeszkedése került szóba, de L. Simon folyamatosan bagatellizálta a kérdést. Szerinte csacskaság, hogy átkerülnek a pénzek az államtitkárságtól az MMA-hoz, hiszen a kultúrára idén a tervek szerint 105 milliárdot szán a kormány, és ebből csak két és fél milliárd felett rendelkezhet Fekete György elnök. L. Simon szerint nem az MMA és a Műcsarnok MMA-hoz kerülő tulajdonjoga a magyar kultúra legfontosabb kérdése, és "csak a gittet rágjuk, háborús logika fenntartását szolgálja", aki ezzel foglalkozik.

Laci, te ebbe buktál bele

"Rendben, kezeljük helyén az MMA ügyét: Laci, te ebbe buktál bele" - mondta mosolyogva Karácsony Gergely, aki jelenleg a parlament kulturális bizottságának alelnöke, de az LMP-frakció megszűnése utána valószínűleg búcsút kell majd intenie ettől a poszttól. L. Simon László azzal vágott vissza, hogy "csak azért jöttem el, nehogy azt mondják, hogy megfutamodom a sajtóhírek miatt, egyébként el sem jöttem volna, mert nehéz egy képviselővel vitatkozni, akinek már frakciója sincs".

Karácsony Gergely és L. Simon László Fotó: Magócsi Márton [origo]

A közönség hangos bekiabálásokkal fogadta L. Simon mondatát, az államtitkár később bocsánatot is kért a megjegyzésért. Karácsony ezután arról beszélt, hogy hiába emleget 105 milliárdos költségvetést L. Simon László, ha a későbbiekben megszorítások lesznek - a tavalyihoz hasonlóan - ismét lehetnek zárolások.

Kerényi Imre egykori színházi rendező, jelenleg miniszterelnöki megbízott ekkor szólalt meg először: "itt a Kerényi Imre nevű statiszta beszél". Kerényi azt mondta, hogy szerinte azért fontos az MMA szerepének növelése, amiért Széchenyi idején a Magyar Tudományos Akadémiát is megalapították (Kerényi többször MTI-nek rövidítette): hogy "a tudomány kérdését levegye a politika válláról". Az MMA a művészet kérdéseit veszi le tehát a kormány válláról. Kerényi hozzátette azt is, hogy eddig tömegek szorultak ki a Műcsarnokból, és csak néhány kiválasztott képzőművész mehetett oda, de az MMA megjelenésével ez meg fog változni. L. Simon László Kerényi Imre gondolataira csak annyit mondott: "fontos volt, hogy ez is elhangzott".

Kerényi Imre közös projektje Gyurcsánnyal

Ezután L. Simon László hosszú előadást tartott a múzeumnegyed megépítéséről, és olyan tervet vázolt fel Budapest lehetséges múzeumi központjáról, amelyhez - a végén ő is belátta - elég nehéz lenne pénzt találni. L. Simon ugyanis arról ábrándozott, hogy a jelenleg üresen álló, egykori Szabolcs utcai kórházban lehetne a múzeumnegyed logisztikai bázisa, és tárolási, restaurálási tevékenységeket itt lehetne végezni. Ide kerülhetena Természettudományi Múzeum látogatható része is, amennyiben sikerülne lefedni a vonatsíneket, és összekötni az intézményt az állatkerttel.

Kerényi Imre lelkesen magyaráz Fotó: Magócsi Márton [origo]

Az ötleten Kerényi Imre is lelkendezett, kezeit hatalmasra tárva juttatta, hogy "csak a nagy projekt jó projekt", és ez egy olyan kormányokon átívelő terv, amelyben a volt SZDSZ-es miniszter, ma Állatkerti igazgató Persányi Miklós és a vonatsínek lefedésén már régebben gondolkozó Gyurcsány Ferenc is részt vesz. L. Simon lászló erre halkan mormogta, hogy "na, azt azért nem".

Amikor L. Simon azt csinálja, mint Novák Előd

A résztvevők még szót ejtettek az intézményvezetők kinevezéséről is, L. Simon László ugyanis korábban azt javasolta, hogy töröljék el a színházigazgatói pályáztatás jelenlegi gyakorlatát. Az államtitkár itt is levezette, hogy fölöslegesnek tartja a színjátékot, "semmi szükség arra, hogy nagy nevű emberekkel eljátsszuk a színjátékot, hogy pályázz, bár úgyis te fogod nyerni". Karácsony is egyetértett abban, hogy a jelenlegi rendszer problémás, de szerinte mindenképp fontos, hogy a szakma is beleszólhasson például egy színházigazgató kinevezésébe.

L. Simon László Fotó: Magócsi Márton [origo]

Ezután Karácsony és L. Simon egyetértettek abban, hogy mindenképp szükség van arra, hogy egy intézményvezető készítsen szakmai koncepciót, és az nyilvános legyen. Majd L. Simon megjegyezte, hogy ő remek cikket írt erről a blogjában, "és most azt csinálom, mint Novák Előd, magamat reklámozom, olvassák rendszeresen a blogomat".