Legális hallal az illegális hal ellen

Vágólapra másolva!
Legális hallal kell harcolni az illegális hal ellen, a 350 ezer horgász és halász alkotja a legnagyobb magyar civilszervezetet, Áder János szerint az új halgazdálkodási törvénynek lehetőséget kell biztosítania arra, hogy elkobozzák a rapsicok csónakát és autóját. Riport a parlamenti horgászkonferenciáról.
Vágólapra másolva!

Milyen esemény lesz most? - kérdezte a taxisofőr útban a Parlament felé. Áder János beszél egy halgazdálkodási konferencián - feleltem. Az aláírós? - kérdezett ismét a sofőr, utalva arra, hogy a köztársasági elnök tegnap aláírta a kormányra sok külföldi kritikát zúdító negyedik alaptörvény-módosítást. Majd cinikusan odavetette, hogy "na ez tudja, hogy mik a legfontosabb problémák ebben az országban".

Az Országgyűlés üléstermében tartott konferencián közel négyszázan jelentek meg a 450 meghívottból, döntő többségük középkorú vagy annál idősebb férfi horgász. Nem nagyon lehetett olyan helyre nézni, hogy az ember tekintete ne találkozzon legalább egy halas nyakkendővel, kitűzővel, de volt, aki vadőregyenruhában érkezett az eseményre, ahol a halgazdálkodási törvény tervezete volt terítéken.

A konferencián részt vett (de nem szólalt fel) Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki a horgászat mellett nagyon szeret vadászni. Semjén tavaly kérte a vidékfejlesztési minisztertől, hogy engedélyezze az erdei szalonka vadászatát, és fontolják meg a nyári lúd, a kanadai lúd, a barátréce, a menyét, a nyuszt, a fenyőrigó, a vadgerle és a fürj vadászhatóvá tételét is. Semjén próbálkozása elbukott, túlszaporodása miatt egyedül a nyári lúd lett vadászható.

Áder nem akarta titkolni

"Valahogy kitudódott, hogy részt veszek ezen a mai eseményen, nem mintha titkolni akartam volna" - kezdte Áder, aki saját bevallása szerint nagyon sok levelet kapott az elmúlt napokban halászoktól, horgászoktól, és sok időt töltött el ezek tanulmányozásával. (Hasonlóakat mondott annak a beszédének a felvezetőjében, amely során bejelentette, hogy aláírja az alaptörvény-módosítást.)

Forrás: MTI/Soós Lajos
Áder lépteit Semjén követi a horgászkonferencián

Áder szerint a problémát legjobban egy tiszai horgász foglalta össze, ezért a levél egy részét felolvasta. "Önhöz hasonlóan én is szenvedélyes horgász vagyok, akárcsak még 350 ezer ember ebben az országban" - olvasta fel Áder. "A hallopás nem lehet megélhetési bűnözés, hiszen drága technikai feltételek szükségesek hozzá" - hangzott az újabb idézet a levélből, majd a tiszai horgász feltette a fő kérdést: Miért olyan enyhék a törvények a hallopást illetően?

A probléma nem volt ismeretlen Áder előtt, aki azt mondta, hogy "az országot járva, horgászokkal és halászokkal beszélve újra és újra felmerülnek ezek a problémák". A köztársasági elnök szerint a parlamenti vita előtt álló halgazdálkodási törvénytervezet tétje, hogy "Magyarország a tisztességes horgászok és halászok, vagy a rapsicok, az orvhorgászok paradicsoma lesz."

A legnagyobb civil szervezet

Akár a közlegelő tragédiájában, a hazai vizeken is az a probléma, hogy egyesek engedély nélkül vagy még rosszabb, engedéllyel halásznak a tilosban, több halat fognak ki. Áder szerint azért, hogy kedvét szegjék a rapsicoknak, drákói szigorra van szükség. Az elnök szerint a törvénynek meg kell teremtenie annak a lehetőségét, hogy az illegális horgászoktól elkobozhassák a felszerelésüket, akár csónakot, gépjárművet, és majd a rapsicoknak "érdemes lesz elgondolkodnia".

A köztársasági elnök szerint a jelenlegi szabályozás annyira megengedő, hogy akit illegális tevékenység közben tetten érnek, az megússza egy bírsággal, aztán a "képébe röhög a tisztességes horgászoknak". Áder szerint azért is érdemes foglalkozni a horgászokkal, mert "a legnagyobb civil szervezetről van szó", azt viszont nem fejtette ki, hogy ugyan mitől lesz civil szervezet több százezer emberből, akinek azonos a hobbija.

Legális hallal az illegális hal ellen

"A halgazdálkodási jog az államé, ez az alaptörvényből is levezethető" - mondta ezután beszédében Bardócz Tamás, a Vidékfejlesztési Minisztérium Halászati Osztályának vezetője. A törvénytervezetről elmondta, hogy az ország területén található minden olyan vízre ki fog terjedni, amelyben halak élnek, vagy élhetnek, legyen az bejelentett víz vagy bármi más. Bardócz szerint azért is fontos az illegális horgászat visszaszorítása, mert az nagyban erodálja az édesvizek halállományát, "egy gasztrosznobnak pedig nem tudjuk bemagyarázni, hogy egy tógazdálkodásból származó süllő ugyanolyan finom lesz, mint amelyiket a Balatonból fogták".

Áderhez csatlakozva Bardócz szerint is kemény szankciókra van szükség, elmondása szerint a büntetőtörvénykönyvben is kiemelten foglalkoznak a problémával. Mégis a büntetés és elrettentés nem szabad, hogy a legfontosabb eszköz legyen. A megoldást Bardócz a konferencia tételmondatának is beillően fogalmazta meg: "Legális hallal kell harcolni az illegális hal ellen."

Az osztályvezető szerint a horgászok és halászok szellemiségén is változtatni kell. "Nem a Tesco pultjába kell halászni, hanem a helyi éttermeknek" - mondta, majd hozzátette, hogy a közgondolkodást országos kampánnyal is igyekeznek majd alakítani. A halgazdálkodási törvénytervezet kiemelt figyelmet fordít a halas vizek őrzésére, amelyet azonban nem lehet csak hivatásosokkal megoldani. Bardócz szerint ezért beépítették a törvénybe a "társadalmi halőr" fogalmát, ezek olyan magasan kvalifikált "elithorgászok" lesznek, akik rendelkeznek majd valamilyen minimális jogosítvánnyal.