A pénztárcánkat is tépázza a márciusi tél

Vágólapra másolva!
Később tudjuk kikapcsolni a fűtést, többet kell benzinre és tömegközlekedésre költenünk, elfagynak a gazdák gyümölcsei, ha pedig szállodánk vagy vendéglátóhelyünk van, biztosan nem nálunk költik a pénzüket. A március végi szokatlanul hideg téli idő nemcsak az idegrendszerünket és hangulatunkat kezdi ki: a pénztárcánkból is kiemeli a forintokat.
Vágólapra másolva!

"A macskámat, Atlanti Ciklont a tél miatt nem tudom elvinni BKV-val az állatorvoshoz, mert megfázik, és hörghurutot kap. Így néhány hétig marad a fogköve" - van, akinek ez jelenti a legnagyobb nyűgöt a március végi télben. A szokatlan hideg és a több héttel hosszabbra nyúlt tél a hangulatunkon kívül a pénztárcákra sincs túl jó hatással. Tovább kell fűtenünk, több áramot használunk, autóba vagy tömegközlekedésre kell szállnunk a gyaloglás helyett. De rosszul járnak a szállodások, a vendéglátósok, sőt még a cipőárusok is.

A hét elején újabb kiterjedt havazás kezdődött az országban, az előrejelzések szerint a fővárosban például -2, -3 Celsius-fok lesz a középhőmérséklet a héten, pedig sokévi átlagban 7 fok szokott lenni március végén. A kora tavasz csak húsvétra érhet ide. Jelenleg mindenütt hideg van Európában a 45. szélességi körtől, vagyis a Bordeaux, Torino, Pula, Belgrád vonaltól északra. A folytatódó lehűlést az okozza, hogy a hétvégi után újabb ciklon alakult ki a Genovai-öböl felett, majd kelet felé haladva átvonul a Kárpát-medencén.

Valakinek abból van elege, hogy nem tud sem motorozni, sem kerékpárral járni, pedig tavaly ilyenkor már rég két keréken közlekedett. "Most járhatok az ingyenes bringa helyett tömegközlekedéssel, és vehetem a jegyeket darabonként 350 forintért" - panaszkodott egyik kollégánk. Másnak a benzinköltségét dobja meg a későn jött fagy, több üzemanyag kell az autó fűtéséhez.

"Akinek elkopott a téli gumija, inkább megvárja, hogy feltehesse a nyári gumit, nem rakat fel új télit" - mondta az egyik XV. kerületi gumiszerviz telephelyvezetője, aki szerint egyáltalán nem jellemző, hogy március végén az autósok téli gumit rakatnának fel, annak ellenére, hogy tél van még. A közterület-felügyelőknek sem tetszik a hideg: a Nagymező utcában hétfőn arról beszélgettek, hogy bezzeg tavaly ilyenkor már plusz 20 fok volt, most meg a csak a hideg és a sötétség.

Forrás: AFP/Mustafa Ozer

"Katasztrófa, ami itt megy. Nem hogy nullás napot, nullás heteket zárunk" - panaszkodott az [origo]-nak az egyik Király utcai cipőbolt eladója. A középkorú nő szerint a tavaszi cipőket még nem viszik, hiszen kint mínuszok tombolnak, csizmát pedig már nem vesznek, mert mindenki bízik benne, hogy már tényleg csak egy hét van vissza a télből. Az üzletben egyébként van választék bőven: cipők, szandálok, balerinacipők, saruk, mindenféle színben, lakk, bőr, strasszköves - szinte mozdulni sem lehet a sok lábbelitől, vevő azonban egy sincs. Hétfő kora délutánig egyetlen vásárló volt - egy külföldi férfi, aki pénztárcát vett.

A Jókai tér egyik sörözőjében sem volt túl nagy forgalom: a kerthelyiségben egy szék sincs, a pavilon alatt két fiatal férfi dohányzott. A pultoslány azt mondta: nagyon megérzik, hogy hideg van. "Ha kint le lehet ülni, sokkal többen vannak, leülnek egy kávéra, egy sörre". Van egy -két, ahogy ő fogalmazott "elvetemült vendég", aki ilyen hidegben is képes kiülni: magukra terítenek két-három pokrócot, de ragaszkodnak a teraszhoz. "Jobban fogy melegben a sör is, meg az üdítők".

Az Andrássy út egyik pizzériája szinte kongott az ürességtől hétfőn ebédidőben. "Megérezzük, persze, főként a turisták miatt" - mondta az egyik felszolgáló. Ha nincs turista, akkor vendég sincs, márpedig ilyen hidegben nem sokan mászkálnak a belvárosi sugárúton. Szintén a turisták hiányát érzik a Budapesti Tavaszi Fesztivál jegyeit árusító irodában a Liszt Ferenc téren.

Az egyik alkalmazott azt mondta: a jegyeladáson nem érezni, hogy még javában tart a tél. "Amit mi inkább érzékelünk, hogy nem jönnek a turisták ide az irodába sem, pedig ha meleg van, mint a kis bogarak, csak úgy rajzik tőlük a környék" - mondta mosolyogva a fiatal nő, akit a jelek szerint nem keserített el a tavasz késése. Szerinte egyébként is kétévente ilyen rossz idő van tavasszal.

Már a március 15-ei hétvégén is érezhető volt a szálláshelyek forgalmának kiesése, akkor voltak olyan helyek, ahol a szobák 30 százaléka üresen maradt, máshol azonban épp azért lett telt ház, mert az utakon elakadtak váratlanul betértek hozzájuk - mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára. Annak ellenére, hogy már csak egy-két napig mondanak havazást, húsvét pedig a hét végére, illetve a jövő hét első napjára esik, elbizonytalanítja az utazókat a kiszámíthatatlan időjárás. Viszont az is igaz, hogy akik húsvétra foglaltak szobát, azok már hetekkel vagy akár hónapokkal ezelőtt megtették ezt, így nem valószínű, hogy a hideg miatt visszamondják. A főtitkár személy szerint nem emlékszik rá, hogy az elmúlt harminc évben ilyen hideg lett volna március végén, mint most.

Forrás: MTI/Varga György

A fűtési szezon október 15-től április 15-ig tart. Hogy azon belül, ki mikor dönt úgy, hogy lekapcsolja a saját fűtést, arról nincs nyilvántartás - mondta Főgáz sajtósa, Bálint Norbert. "Egy átlagos fővárosi lakás évente 1150-1200 köbméter földgázt használ fel" - mondta Bálint Norbert. Mivel az egyes fogyasztók szokásait nem mérik, arról nem tudott adatokkal szolgálni, hogy egy két-három héttel elhúzódó hideg, téli időjárás mennyi plusz kiadást jelent az átlagfogyasztónak. A fővárosi villanyszolgáltatást biztosító Elmű kommunikációs igazgatója, Boross Norbert szerint a villamosenergia-fogyasztásnak a hidegre nincs nagy hatása, hiszen általában nem villannyal fűtünk. A világítási költségek azonban kis mértékben emelkedhetnek a sötétebb, borúsabb idő miatt.

A szokatlanul hideg és csapadékos idő a mezőgazdaságnak sem kedvez. Annak ellenére, hogy az ország belvízzel elöntött területeinek nagysága az elmúlt napokban csökkent, országosan még mindig több mint 71 ezer hektár - ebből több mint 30 ezer hektár vetés-szántó - van víz alatt. A néhány napos hideg még nem okoz komoly károkat a termesztőknek - mondta egy március 18-ai interjúban a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Mártonffy Béla akkor úgy fogalmazott, hogy a néhány napos téli hideg elsősorban a lapályosabb területeket érinti, illetve a kajszik vannak veszélyben, amelyeknél már megindultak a bimbók. A Tolna Megyei Online Hírportál pedig szintén a napokban arról számolt be, hogy még el sem kezdődött az idei mezőgazdasági szezon, de már a káraikat számolgatják a termelők.

A múlt heti fagyos, havas időjárás nyomot hagyott a mandula- és a sárgabarackfákon. Kisvejke környékén, a barackosban van, ahol 10, de van ahol 70-80 százalékos a fagykár - idézte a lap a helyi termeltetési és értékesítési szövetkezet vezetőjét. A megyei kormányhivatal növényvédelmi igazgatója szerint az eső miatt sáros földre nehéz rámenni erőgépekkel, pedig a gyümölcsösökben is el kellene már kezdeni a lemosó permetezést.