Itt nem lesz más, csak az agresszivitás

Komlói képek, kép a videóhoz
Vágólapra másolva!
Háromszázmilliós pályázati pénzből számolna fel két, főleg cigányok által lakott telepet a komlói önkormányzat, a lakókat pedig új helyre költöztetnék. Több helyinek nem tetszik a költöztetés, ők nem látnák szívesen az új lakókat, demonstrációval, aláírás-gyűjtéssel tiltakoznak ellenük. A cigányok egy része is maradna, mert az állataikat féltik, mások mennének, mert nem szeretnének a lepusztult telepen élni. Videoriport a komlói helyzetről.
Vágólapra másolva!

A komlói képviselő-testület márciusban szavazta meg azt a koncepciót, amelynek alapján a város indulna egy szegregációellenes pályázaton. Polics József polgármester szerint a háromszázmilliós pályázat lényege a városban található szegregációs telep, a nagyrészt cigányok által lakott Sportvölgy teljes, illetve egy másik telep, Szállásfalu részleges felszámolása, az ott lakók képzése, kiemelése, végső soron pedig új otthonokba való költöztetése. A polgármester szerint a pályázat 25 családot, közel 90 embert érintene. A költöztetésen kívül pedig képzési és munkahely-támogatási részei is lennének.

A programnak azonban ellenzői is akadtak. Az első koncepció szerint öt családot egy az önkormányzat tulajdonában lévő, de már nem használt óvodaépületbe költöztettek volna a Gorkij utcába. A helyiek azonban demonstrációval és aláírás-gyűjtéssel is tiltakoztak a költöztetés ellen, és végül a városvezetés megváltoztatta a döntését.

A jelenlegi koncepció szerint a családokat elszórnák a város különböző pontjain vásárolt ingatlanokban. A polgármester szerint, ha a város nyer a pályázaton, akkor 2014-ben kezdődhetne a megvalósítás, és 2015 végéig tartana. Szerinte jelenleg is rengeteg felajánlást kapnak helyiektől, aki eladnák a komlói ingatlanjaikat, a pályázati pénz fele ilyen házak megvásárlására menne.

Egy helyiekből álló csoportnak azonban ez a verzió sem tetszik, a névtelenséget és arcuk kitakarását kérő helyiek szerint ugyanis így a korábbihoz hasonlóan a szomszédságba költöznének a szerintük problémás emberek, akiket integrációra képtelennek tartanak.