Rendőröket hívnak a kitelepítésre fittyet hányó szentendreiekre

Vágólapra másolva!
A legnagyobb árvizek idején is békén hagyták őket, most azonban váratlanul kitelepítési parancsot kaptak Szentendre egyik ártéri negyedének lakói. A meglepett és felháborodott helyiek nem akarnak elmenni, a hatóság viszont azzal fenyegeti őket, hogy rendőrök segítségével teszi ki a szűrüket az elöntött utcákból. Az ügyben még a város polgármestere is próbálta puhítani a katasztrófavédelem szívét, de az nem enged a tervekből, állítva, hogy mindez a lakosság érdeke.
Vágólapra másolva!

Eddig egyetlen nagy árvíz idején sem kellett elhagyniuk az otthonukat, most mégis kitelepítik a lakókat Szentendre északi, pap-szigeti részéről - jelentették az Origónak helyi lakosok. Egy helyi asszony, Edina, akinek a házát hamarosan elönti a víz, azt mondta, hogy komoly konfliktus alakult ki a helyiek és a katasztrófavédők között. Az emberek nem akarnak elmenni, a hatóság viszont állítólag közölte, hogy akár erőszakkal is kitelepítik az embereket a veszélyeztetett ingatlanokból.

Az Origónak nyilatkozó asszony szerint az érintett területet évtizedek óta rendszeresen önti el árvíz, és bár a Duna gyakran a házakba is befolyik, a lakosok már megszokták ezt, és mindenre fel vannak készülve. Csütörtök délelőtt mégis megjelentek a hatóság emberei, hogy most először kilakoltassák őket. Edina szerint közölték, hogy mindenkinek el kell mennie, és az embereket a református templom mellett fogják elszállásolni. "A lakosság viszont erre nincs felkészülve, mivel ilyen még sosem volt, és nem is szóltak előre" - mondta.

Az asszony szerint az erőszakos kitelepítéstől tartó helyiek egy része elbújt a házában, mert attól tart, hogy ha kimegy, később már nem engedik vissza. Mások a vízparton ordibálnak a katasztrófavédelem embereivel, hogy "nem mennek sehová".

A szentendrei mobilgát nem védi az egész várost Báble Tibor olvasónk felvétele

Rendőri segítséggel

Spitz Alexandra, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az Origónak azt mondta, hogy Szentendre pap-szigeti részén valóban folyamatban van a kitelepítés, miután a megyei védelmi bizottság határozatot hozott a hullám- és ártérben élő emberek azonnali kitelepítéséről. A katasztrófavédelem szakemberei azonban valóban ellenállásba ütköztek a helyiek részéről - erősítette meg a szóvivő.

Spitz szerint a terület elhagyására a lakók érdekében van szükség, mert az áradás miatt a helyszínen maradni életveszélyes lesz. Az előrejelzések alapján a mostani árvíz a 2006-os és a 2002-es áradásnál is nagyobb lesz - magyarázta az eddig soha nem látott készültséget. A katasztrófavédők ezért a lakossági ellenállás ellenére is megpróbálják véghezvinni a kitelepítést.

Ehhez Spitz Alexandra szerint a rendőrség segítségét fogják kérni. A jogszabályok szerint ilyen helyzetben a szentendrei járás helyi védelmi bizottságának elnökhelyettese, a szentendrei tűzoltóparancsnok fog levelet írni a helyi rendőrkapitányságnak, hogy a rendőrség beavatkozását kérje a kitelepítés végrehajtásához.

Kizárólagos hatáskör

Szentendre pap-szigeti részének evakuálása ellen az elmúlt napokban a város polgármestere, Dietz Ferenc is lobbizott a katasztrófavédelemnél - tudta meg az Origo. Kádár Kristóf, a szentendrei önkormányzat kommunikációs referense kérdésünkre azt mondta, hogy a polgármester több egyeztetésen is megkérte Bakondi Györgyöt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjét, hogy tekintsen el a terület kitelepítésétől, hiszen arra a korábbi árvizek során sem volt szükség. A kérésre ugyanakkor azt a választ kapta, hogy a kitelepítés kötelező feladat, és a katasztrófavédelem kizárólagos hatásköre - állította Kádár.

Az önkormányzat ezért úgy döntött, együttműködik a hatósággal, és megadja a tőle telhető segítséget a kitelepítetteknek, többek között átmeneti szálláshelyet biztosít nekik. Dietz Ferenc polgármester csütörtöki közleménye szerint a kitelepítés mindössze 16 pap-szigeti ingatlant érintett, amelyek lakói fokozott életveszélyben voltak. Ők a hatóságoktól minden segítséget megkaptak a gyors és biztonságos kiköltözéshez - írta a polgármester. Az Origónak helyi lakosok ugyanakkor azt mondták, hogy nem pár tucat, hanem inkább néhány száz ember lakik az érintett területen.

Csütörtöki közleményben Dietz Ferenc polgármester azt is állította, hogy nem kell kényszert alkalmazniuk a kitelepítések során, mert "a lakosság megérti, hogy az életük védelméről van szó", és erőszakos kitelepítés egy lakó esetében sem fordult elő. A szentendrei önkormányzat kommunikációs referense délelőtt még azt mondta, hogy nincs is tudomásuk a lakosok és a katasztrófavédők közötti konfliktusról. Közben pedig a város Facebook-oldalára feltöltött videó tanúsága szerint a nagyobb károk megelőzése érdekében a katasztrófavédők átvágták a Pap-szigetet védő gátat, hogy az árvíz folyamatosan töltse fel a területet, és egy esetleges gátszakadás ne végezzen sokkal nagyobb pusztítást a területen (a gát átvágásáról itt nézhet videót).