Halálukig börtönben maradnak Szita Bence gyilkosai, az egyikük elájult

Szita Bence gyilkosság tárgyalás, Kaposvári Törvényszék tárgyalótermében 2013. május 13-án
Vágólapra másolva!
Mindhárom vádlottat tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság a tavaly ősszel meggyilkolt 11 éves kaposvári kisfiú ügyében. A vád szerint a nevelőanyja féltékenysége miatt kellett borzalmas halált halnia a kisfiúnak. Az ítélet hallatán az egyik gyilkos elájult. Mindhárom vádlott fellebbezett, mert szerintük fel kellett volna menteni őket.
Vágólapra másolva!

B. József elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett emberölés miatt tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a bíróság Szita Bence, a 11 éves kaposvári kisfiú brutális meggyilkolása miatt. K. József másodrendű vádlott is bűnös társtettesként elkövetett emberölésben, az ő büntetése is ugyanez. P. Erika harmadrendű vádlottat felbujtóként elkövetett emberölésben mondták ki bűnösnek, tényleges életfogytiglani börtönre ítélték őt is. A vádlottaknak ki kell fizetniük a közel ötszázezer forintos bűnügyi költséget is - jelentette tudósítónk a tárgyalóteremből.

Amikor a bíró megkérdezte, hogy a vádlottak megértették-e az ítéletet, a másodrendű vádlott K. József megpróbált felállni, hogy válaszoljon, de közben elájult. Hátrahanyatlott, és a földre esett, végül mentősök vitték ki a teremből. B. József ugyanerre a bírói kérdésre azt mondta, "bízott Somogy megyében", de megértette az ítéletet. P. Erika alig hallhatóan mondta, hogy megértette.

K. József elájult az ítélethirdetéskor Fotó: Magócsi Márton - Origo

Amint kissé jobban érezte magát, K. Józsefet visszavitték a terembe. Nem is tudott beszélni, amikor újra megkérdezte tőle a bíró, hogy megértette-e az ítéletet. Csak bólintott, és azt sem tudta elmondani, hogy fellebbez-e az ítélet ellen. Az ügyvédje vette át a szót: felmentésért fellebbeznek, mondta. B. József és P. Erika is a felmentésüket kérve fellebbeznek.

A tárgyalóteremben a csütörtöki ítélethirdetésen megjelent Gyöngyi Sándor, Bence nevelőapja, és vér szerinti édesanyja is. A nő rendkívül szomorúnak tűnt, kisírt szemekkel érkezett egy zsebkendőt szorongatva, Gyöngyi pedig szúrósan nézett. Nem egymás mellé ültek. Sok érdeklődő jött el, a terem jóformán megtelt. B. József bólintott a bíró felé, amikor bevezették az őrei, P. Erika lehajtott fejjel jött, nem nézett fel, csak a padlót nézte. Amikor a bíró felolvasta, hogy P. Erikát is tényleges életfogytiglanra ítélték, a hallgatóság felhördült a teremben. Szita Bence édesanyja végigsírta az ítélethirdetést.

A bíró az indoklásban azt mondta, nem akart elszakadni a józan paraszti észtől. Négy ember bemegy az erdőbe, egy ottmaradt eltemetve holtan, nyilván nem öngyilkos lett - mondta a bíró. Ennél szerinte nyilván több kell az ítélethez, azt is meg kell állapítani, hogy más se volt jelen, illetve a tettesek elkövették a tettet.

A vádlottak az ítélethirdetés közben Fotó: Magócsi Márton - Origo

Ugyanakkor a bíróság "nem kíván mélyebb jogászkodásba belemenni, az ügyész megtette már ezt, ő inkább elmagyarázni akarja az ítéletet. A bírósági ítéletnek a célja az általános és egyéni bűnmegelőzés, azaz hogy megmutassa, mi az, amit nem célszerű elkövetni - mondta a bíró.

A bíró ezután ismertette a tényállást, azaz összefoglalta, hogyan és miért halt meg a kisfiú. Eszerint P. Erika kapcsolatot akart létesíteni Gyöngyi Sándorral, de a gyerekeik nem jöttek ki jól egymással. Szita Bencének nem volt egyszerű élete, gondozásba, nevelőszülőkhöz került, majd egy olyan családba került, ahol jól érezte magát. Erre jön egy másik gyermek - mondta a bíró, hozzátéve, hogy nyilván elkezdett féltékenykedni, ez szerinte érthető magatartás.

K. József P. ismerőse volt, közel kerültek egymáshoz, de nem volt intim viszonyuk, csak gyakran beszéltek egymással. Nem tudni, hogy pontosan ki mondta ki először, hogy meg kell szabadulni a gyerektől, de már a gyilkosság előtt is megpróbálták, méreggel. Az azonban nem sikerült, a méreg nem volt elegendő. Ez az este nem volt része a vádnak a bíró szerint, de a vádlottak elszántságát megmutatta.

A bíró olvassa fel az ítéletet Fotó: Magócsi Márton - Origo

A nyomozó hatóság rendkívül jó munkát végzett, mindent felderítettek, amit fel lehetett - mondta a bíró. P. Erika tavaly októberben eladta ékszereit, a bíró szerint ez egy nem jó anyagi körülmények között élő nőtől nem életszerű, amit P. Erika állít, mégpedig, hogy az ékszerekért kapott pénzt jó szándékból adta a többi vádlottnak.

A gyilkossághoz ásót szereztek, ezt később a rendőrök nem találták meg, illetve akkumulátorsavat is beszereztek. A bíró szerint fontosak voltak a híváslisták, a vádlottak ugyanis arra hivatkoztak, hogy nem is nagyon ismerték egymást, de a híváslisták feketén-fehéren megmutatták az ellenkezőjét. A cellainformációk alapján pedig a rendőrök térképeket is tudtak készíteni."Szinte percre pontosan meg lehetett határozni, hogy mikor voltak a vádlottak a helyszínen" - mondta a bíró.

Mindegyik vádlott azt mondta, hogy a másik kettő ölte meg a kisfiút, ezt a védekezést a törvényszék nem fogadta el - mondta a bíró. Az ő vallomásaikból tárták fel, hogy mi történhetett a helyszínen, a K. József által elmondott bántalmazások például megfeleltek az orvos által talált sebeknek, így azt vették alapul.

Fotó: Magócsi Márton - Origo

Szita Bence halálát fulladás okozta, pár centi föld elég volt hozzá. A bíró bele sem mert gondolni abba, mi történt volna, ha a vadászok nem kapják rajta a hármast az erdőben, és ráöntik a még élő kisfiúra az akkumulátorsavat is. Végül a vadászok ugyan elmentek, de jelentették az esetet, a vádlottak pedig úgy döntöttek, inkább máshová temetik a fiút.

Betették a már halott kisfiút a kocsiba, és elvitték egy közeli temetőbe, közben pedig még egy benzinkútnál is megálltak bort venni. K. József a tárgyaláson azzal próbálta menteni magát, hogy másnap még vissza is ment az elásott fiúhoz, aki szerinte a kocsiban még életben volt, de a bíró szerint ez nem történt meg.

A DNS-vizsgálat kimutatta, hogy B. és K. cipőjén is megtalálták Szita Bence DNS-ét, és az autóban is megtalálták a kisfiú vérnyomát. B. József már többször is volt büntetve, a bíró szerint ez azért lehetett, mert nem ügyelt a részletekre, most is ez történt, rengeteg bizonyíték tőle származik.

A bíró szerint a gyilkosságot előre kitervelten követték el, ez nyilvánvaló. Nyereségvágyból történt a gyilkosság, 192 ezer forint volt Szita Bence ára, ennyit kapott B. és K. József P.-től - magyarázta a bíró. A különös kegyetlenség is indokolt, Szita Bencét a vádlottak "emberi mivoltukból kivetkőzve" gyilkolták meg, a bíróság nem is tudott magyarázatot adni arra, miért volt erre szükség.

Fotó: Magócsi Márton - Origo

Általában a bírói gyakorlat enyhébb büntetést szokott kiszabni a felbujtóra, de ebben az esetben, amikor P. Erika nélkül meg sem történt volna az eset, hiszen B. és K. nem is ismerte Szitát, ez nem állt fent.

A bíró szerint kivételes büntetést kaptak a vádlottak, bár lehet, hogy a társadalom még ennél súlyosabb büntetést is szívesen látott volna. A legenyhébb vádlotti magatartás is olyan súlyos, hogy a tényleges életfogytiglan indokolt - mondta a bíró, hozzátéve, hogy ezzel K. Józsefre utalt. De őt sem engedné vissza sohasem a társadalomba.

B. József esetében mérlegelési lehetőség sem volt, mert többszörösen visszaeső bűnöző. 120 kilós, erős férfi és 40 kilós, gyanútlan gyerek, semmivel sem magyarázható, hogy így ölték meg - mondta a bíró, szerinte az elkövetés módja is igazolja B. József veszélyességét. A másik két vádlott esetében súlyosbító körülmény volt az elszántságuk, hiszen már a gyilkosság előtt is megpróbálták megölni a kisfiút méreggel.