A Fidesz megfúrta Horváth meghallgatását

Vágólapra másolva!
Az ügyészség feladata, hogy tisztázza, mit történt. Ennek nem a parlamentben a helye.
Vágólapra másolva!

Délelőtt még arról volt szó, hogy szerdán meghallgatja a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának ellenőrző albizottsága Horváth András volt adóellenőrt, a Fidesz-frakció képviselői azonban bejelentették, hogy nem vesznek részt az ülésen – írja a 444.hu. Az ülésre meghívták Varga Mihály gazdasági minisztert és elődjét, Matolcsy György jegybankelnököt is.

A Fidesz a lap szerint arra hivatkozik, hogy „Horváth bűncselekményekkel vádol másokat, ezért az igazságot bűnvádi eljárás keretében kell tisztázni, ez pedig az ügyészség feladata. Az ügyészség viszont nem a Parlamentben található. A fentiek értelmében a holnapi bizottsági ülésre nem fog sor kerülni.”

Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért képviselője szerint ez "tökéletes bizonyítéka annak, hogy a kormánypárt nem akar tisztán látni az adóhivatal elmúlt éveit érintő botrány ügyében". A politikus közleményében cinikusnak nevezte a Fidesz érvelését, mondván, a politikai felelősséget éppen az Országgyűlésben kell vizsgálni. Azt írta, a PM részt fog venni a holnapi bizottsági ülésen akkor is, ha a Fidesz szabotálja a határozatképességet.

Horváth András volt NAV-os adóellenőr pár hete állt a nyilvánosság elé azzal, hogy a NAV bizonyos cégekkel kivételezik, és nem vizsgálja ki az áfacsalásaikat. A bejelentése utáni hétvégén a kormány két nap alatt átvilágította az egész adóhivatalt, és nem talált semmi problémát, a NAV pedig feljelentést fontolgat Horváth András ellen.

Az egykori revizor az ügyészségen is feljelentést tett, majd a múlt héten azt mondta, nem indítottak nyomozást, hanem feljelentéskiegészítést kértek. Horváth András eközben azt állította, hogy korábban több kormánypárti politikust is felkeresett már az üggyel kapcsolatban, köztük Rogán Antal fideszes frakcióvezetőt is, de a megkeresésnek nem lett következménye.