Aggódik a magyarokért egy amerikai szenátor

Vágólapra másolva!
Az amerikai szenátus előtt beszélt pénteken a magyarországi emberi jogi helyzetről Ben Cardin demokrata szenátor, aki a Helsinki Bizottság elnökeként már vizsgálta ezt tavasszal. A szenátor szerint aggodalomra ad okot például az egyházi törvény, a médiahelyzet, illetve a "Horthy Miklóst és más antiszemita személyeket" övező tisztelet.
Vágólapra másolva!

"Sajnos a magyarországi fejlemények továbbra is aggasztóak" - mondta pénteken a magyarországi emberi jogokról az amerikai szenátus előtt Ben Cardin demokrata szenátor.

Cardin a Helsinki Bizottság elnökeként tavasszal részt vett Szájer József washingtoni meghallgatásán, és már akkor több kritikus hangvételű kérdést feltett a Fidesz európai parlamenti képviselőjének.

Nyilatkozatában Cardin kitért az egyházi törvényre és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség körüli vitákra, amiről 2012-ben a parlamenti képviselők ügy döntöttek, nem ismerik el egyházként. Cardin emellett aggasztónak tartja a "Horthy Miklóst és más antiszemita személyeket" övező tiszteletet, és kitért arra, hogy néhány nappal ezeleőtt hanukijákat rongáltak meg Budapesten. A szenátor megemlítette Radnóti Miklós szobárnak a ledöntését is, bár azóta kiderült, hogy azt egy szórakozóhelyre tartó autós véletlenül döntötte le.

A szenátor szerint aggodalomra ad okot a média helyzete is. Példaként említi, hogy a médiatanács az "ATV-t, illetve más médiumokat fenyeget büntetéssel, ha a Jobbikot szélsőségesnek nevezik".

Megemlítette azt, hogy míg sokan a Jobbikot tartják felelősnek, úgy látja, hogy a Fidesz bizonyos tagjai is hozzájárultak a jelenlegi helyzetet kialakulásához.