Egyáltalán nem biztos Ferenc pápa magyarországi látogatása

Vágólapra másolva!
A vatikáni szóvivő szerint Ferenc pápa nem fogadta el a magyarországi meghívást, nem is szoktak ilyen távlatokban gondolkodni. Az elnöki hivatal szerint azonban Ferenc gondolkodás nélkül elfogadta a meghívást.
Vágólapra másolva!

Egyáltalán nem biztos, hogy Ferenc pápa 2016-ban Magyarországra látogatna - írja az Index a Vatikáni Rádió magyar szekciójának négy nappal korábbi cikkére hivatkozva. Az MTI négy napja közölte, hogy Ferenc pápa elfogadta Áder János köztársasági elnök meghívását, és 2016-ban Magyarországra látogat.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő azonban azt mondta a rádiónak, hogy Ferenc örömmel fogadta a meghívást, de egyelőre csak nagy figyelemmel fontolóra veszi azt. Lombardi szerint az elkövetkező évekre vonatkozóan nincs pontos program, ezért túlságosan korai lenne konkrét előjelzésekbe bocsátkozni.

Áder egy kormányküldöttség és a családja kíséretében utazott a pápai audienciára, és mintegy 30 percen át tartó magánbeszélgetést folytatott Ferenccel.

Az Origo megkereste a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy megkérdezze, biztos-e a pápa látogatása, mi lehet az oka a két fél eltérő interpretációjának, és pontosan mit mondott Ferenc Ádernek. A hivatal válaszként Áder János M1-nek adott nyilatkozatából küldtek el egy idézetet. E szerint Ferenc minden fenntartás és gondolkodás nélkül fogadta el a meghívását, a látogatás pontos időpontját később egyeztetik. A 2016-os Áder ajánlotta a pápának, mert akkor lesz Szent Márton születésének ezerhétszázadik évfordulója.