Ki segítsen a nyugdíjasoknak, ha nem a Fidesz?

A nyugdíjasok kegyeire pályázik a Fidesz, Békemenet, Kossuth tér, 2012. január
Vágólapra másolva!
Inflációt meghaladó nyugdíjemelés, gyógyszerárcsökkentés, nagyobb büntetés egy idős ember megtámadásáért - több olyan döntést is hozott az elmúlt időszakban a kormány, amelyeknek örülhetnek az idősebb emberek. Politikusai szerint a Fidesz nem lett a legnagyobb szavazói réteg, a nyugdíjasok pártja. Csupán mindegyikük tudja, megéri a pénzeket emelni, és véletlenül sem szabad bezárni egy nyugdíjasklubot.
Vágólapra másolva!

"A kormány segít minden rétegnek, a rászorultabbaknak jobban. Márpedig a nyugdíjasoknak minden támogatásra szükségük van" - magyarázta egy fideszes képviselő az utóbbi hónapokban hozott intézkedéseket. Az egyik megyeszékhely polgármestereként is működő politikus szerint nincs abban semmi rendkívüli, hogy a kormány az utóbbi időben több döntésével - például a nyugdíjemeléssel vagy a gyógyszerárak csökkentésével - kedvezett az idősebbeknek. "Ki segítsen a nyugdíjasoknak, ha nem a Fidesz?" - kérdezett vissza.

Miközben a kormány az ország gazdasági helyzetére és kilátásaira hivatkozva tavaly év végén három megszorító csomagot is bejelentett, 2013-tól több új adót is bevezetett, a családtámogatások befagyasztását fenntartotta, és a felsőoktatásban több szakon, például a jogászok és a közgazdászok képzésénél megszüntette az államilag finanszírozott férőhelyeket, a nyugdíjasok juttatásait emelte, mindennapi terheiket igyekezett csökkenteni.

A kormány tavaly ősszel - az év elejéig visszamenőlegesen - 1,6 százalékkal emelte a nyugellátásokat (ez havonta átlagosan 1520 forint pluszt jelentett egy nyugdíjasnak), 2013-ra pedig 5,2 százalékos, vagyis az inflációt is meghaladó emelést írt a költségvetésbe. Tavaly nyáron - a Tisztelet Társasága rendezvényén fellépő Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető ígéretének megfelelően - úgy módosította a btk-t, hogy nagyobb büntetés jár azért, ha valaki nyugdíjas ellen követ el bűncselekményt. Emellett a 65 év felettiek ingyenes utazását a kormány a korábbi tervekkel ellentétben meghagyta, és Budapesten az eredeti, már benyújtott javaslattal szemben nem emelte a nyugdíjas- és tanulóbérletek árát.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Orbán Viktort köszöntik nyugdíjasok a nyírlugosi focipálya átadóján

Ez nem a nyugdíjasok kormánya

A megkérdezett kormánypárti politikusok szerint nincs semmilyen központi stratégia a nyugdíjasok megnyerésére, és szó sincs arról, hogy a kormány az idősebb korosztály jóindulatát és szavazatait igyekezne megszerezni. Szerintük ugyanis az idősebbeknek kedvező intézkedések többsége, például a rezsi csökkentése vagy 726-féle gyógyszer árának mérséklése nemcsak a nyugdíjasoknak jön jól, hanem minden családnak. A Fidesz egyik elnökségi tagja például azt mondta, nem tud róla, hogy előre megtervezett taktika alapján keresné a nyugdíjasok kedvét a kormány, a magyar politikában szerinte automatizmus, hogy a pártok, különösen a kormányon levők próbálják megszólítani, magukhoz édesgetni ezt a réteget.

"Ez nem a nyugdíjasok kormánya, ameddig az MSZP létezik, nyugdíjasoknak szóló demagógiában a szocialistákat úgysem lehet felülmúlni" - mondta a parlament költségvetési bizottságának fideszes tagja. Szerinte ha a kormánypárt elsősorban a nyugdíjasok szavazataira hajtana, "megtriplázná a bankadót és a 15. havi nyugdíjat is kipostázná, de nem ez történik".

Háromszor is levelezett velük Orbán

A kormányzati kommunikáció mindenesetre jelentős figyelmet szentel az idősebbeknek. Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter például a Valutaalapnak küldött levelében rögzítette, a magyar kormány a nyugdíjak csökkentését semmiképp sem támogatja. Orbán Viktor pedig a kormányváltás óta háromszor is küldött levelet a Magyarországon élő hárommillió nyugdíjasnak. 2010 szeptemberében azt kérte tőlük, osszák meg vele gondjaikat, és válaszlevélben írják meg, szerintük mit kellene tennie a kormánynak. A miniszterelnök egyúttal biztosított mindenkit, "a kormány elkötelezett célkitűzésében, hogy a nyugdíjak megőrizzék a reálértéküket".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A tavaly januári Békemeneten sok nyugdíjas is kiállt a kormány mellett

Néhány hónappal később, 2010 decemberében a magán-nyugdíjpénztári rendszerben történt változásokról tájékoztatta Orbán a nyugdíjasokat. Azt írta, "a kormány biztonságba helyezte a nyugdíjakat", a változtatások pedig "nyugdíjmentő intézkedések". 2011 novemberében ment a harmadik levél, amelyben a kormányfő garantálta 2012-re a nyugdíjak értékállóságát, továbbá azt is, hogy a gáz, a villany, a távfűtés, a víz és a csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak.

A nyugdíjasnak mindig nagyobb a hangja

"A nyugdíjas mindig mindenkinek kiemelt szavazói réteg, ezzel nem mondtam újat, azt hiszem" - mondta egy fideszes polgármester arról, miért támogatja minden kormány kiemelten az idősebbeket. "Tisztában vagyok azzal, hogy ha például a városban bezáratnék egy nyugdíjasklubot, ezerszer nagyobb lenne a felháborodás, mint ha megszüntetném az összes játszóteret. A nyugdíjasnak mindig nagyobb a hangja" - példálózott. A polgármester szerint ez nem jelenti azt, hogy ő vagy a kormány hátrányos helyzetbe hozná a fiatalokat.

A nyugdíjasoknak kedvező lépések az utóbbi hónapokból

- az öregségi nyugdíjakat 5,2 százalékkal emelték idén január 1-jétől

- visszamenőleges nyugdíjemelés, ami után tavaly november első napjaiban átlagosan 15 000 forintot kapott minden nyugdíjas

- a 2014-es választások utánra halasztotta a kormány a korkedvezményes nyugdíjazási rendszer átalakítását

- tíz százalékkal csökkentette a kormány a rezsit

- októberben 726 gyógyszer ára csökkent

- nem emelte a főváros a nyugdíjasbérlet árát

- a nyugdíjasok utazási kedvezménye, a 65 év felettieknél az ingyenesség megmaradt, pedig korábban tervezte a kormány, hogy a csúcsidőben ezt megszünteti

- btk.-módosítás: nagyobb büntetés jár azért, ha valaki nyugdíjas ellen követ el egy bűncselekményt


tüntettek a diákok55 ezren tanulhatnakegyetlen ösztöndíjas hely sem lesz

A nyugdíjasok nem véletlenül fontosak minden pártnak, ugyanis a nyolcmillió választópolgár nagyjából harmadát teszi ki ez a réteg. Mint arról korábban beszámoltunk, az 55 év feletti szavazók között a Fidesz az MSZP-vel szoros versenyben van. Több közvélemény-kutató cég, például az Ipsos és a Medián is közölte tavaly, hogy az idősebbek körében kiegyenlítődött a két párt népszerűsége.

Az MSZP szent tehenei

Tavaly szeptemberben kiszivárgott az MSZP 2014-es stratégiájának egy változata, amelyben a dokumentum kidolgozói úgynevezett "szent teheneket" is felsorolnak. Ezek a stratégia szerint olyan alapelvek, amelyekhez minden MSZP-s politikusnak ugyanúgy kell viszonyulnia. Ilyen szent tehén például, hogy semmilyen, a nyugdíjasoknak hátrányos lépést nem támogat a párt. A stratégia úgy fogalmaz: "Az MSZP létező szavazóinak több mint fele, potenciális szavazóinak egyharmada nyugdíjas, vagy nagyon közelít a nyugdíjkorhatárhoz. Éppen ezért logikusan semmilyen olyan lépés nem támogatható, és főleg nem kezdeményezhető, ami a nyugdíjasokat a legkisebb mértékben is hátrányosan érintené."