Vágólapra másolva!
Nem Orbán Viktor volt az első múzsa, aki megihlette a politikai népművészet alkotóit. Már a kilencvenes években is voltak bizarr politikai ajándéktárgyak, műtárgyak vagy éppen hivatalos kampányeszközök, amelyeket politikusok arcképével díszítettek. Kis magyar személyi kultusz.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök saját fotóival díszített pálinkákról osztott meg képet Facebook-oldalán a vásárosnaményi kormányülés után. A pálinkák egyes ízeit Orbán fotóival illusztrálták, a különböző típusokon a miniszterelnök különböző életkorban készült fotói láthatók. Az irsai szőlőből készült pálinkán a kisgyerek Orbánt, a szederpálinkán a Nagy Imre temetésén beszédet mondó Orbánt, az almapálinkán a focimezben álló Orbánt, a szilvapálinkán a családi körben ülő Orbánt, a birsalmán a pápával beszélgető Orbánt, míg a vilmoskörtén a jelenkori Orbánt láthatjuk. A Blikk szerint a pálinkákat a Tuzséri Pálinkamanufaktúra tulajdonosa, Komáromi János adta a miniszterelnöknek azért, hogy jókedve derüljön tőle.

Persze nem a vásárosnaményi pálinkásüvegek az első példa arra, hogy a választópolgárok tiszteletük vagy éppen utálatuk jeléül politikai vezetőik képével dekorálnak valamit. Gyurcsány Ferenc népszerűsége tetőpontján például Szegeden kampányolt, ahol egy lelkes támogató a miniszterelnök és felesége, Klára asszony képével dekorált virágmintás ládikóval kedveskedett az ország első emberének, míg Bokros Lajos pénzügyminiszteri korszakában és a nagy visszatérésekor is megihlette rajongótáborát: pólókat, matricákat gyártottak a bajuszos közgazdász tiszteletére, sőt még műbajuszt is kaphattak a lelkes aktivisták.

Matolcsy a Jolly Joker

A népművészet mellett leleményes vállalkozók igyekeztek pénzt csinálni a politikusokkal díszített ajándéktárgyakkal. Egy cég például Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort fröccsöntötte ki műanyagból, remélve, hogy valaki az íróasztal vagy a családi vitrin egyik előkelő díszévé emeli a két politikust. A műanyag bábuk mellett a radikálisabb szavazók is megtalálhatják saját ereklyéiket, ők gyűlölt vezetőik arcképével díszített lábtörlőn adhatják ki a felgyülemlett feszültséget. A játékos kedvű politikafanatikusok pedig a Postabanktól kaphattak politikusokkal díszített kártyapaklit. A kilencvenes évek elején kiadott politikai kártyapakliban az ászokon a Pető Iván, Orbán Viktor, Antall József és Horn Gyula, a királyokon Király Zoltán, Horváth Balázs, Bod Péter Ákos és Göncz Árpád, míg a szerencsét hozó Jolly Jokeren a bohócsipkában, zsebre tett kézzel álldogáló Matolcsy György látható.

Forrás: MTI/Beliczay László
Demszky Gáborban is lehetett lábat törölni

Képzőművészeket is megihlettek már a politikai vezetők. Az egyik legnagyobb visszhangot keltett alkotás az Orbán-kormányról készült gigászi méretű festmény volt, amelyet a millennium apropójából rendelt meg Nemeskürty István kormánybiztos. A megrendelt képet végül a kormányzat nem vette át, néhány évvel később 25 millió forintért árulták.

Forrás: MTI/Nándorfi Máté
Róth István Millenniumi magyar kormány a Korona évében című képe

Az FKGP egykori elnökét egy szobrász mintázta meg, de Torgyán József mellett a művész Gyurcsány Ferencről és más közéleti emberről is csinált már hasonló alkotásokat.

Forrás: Wikipedia
Csíky László szobra Torgyán Józsefről

Kósa Lajos több művész számára jó múzsának bizonyult, mert egy néhány éve épült debreceni hotel falán levő freskón őt és az egész debreceni Fidesz-frakciót megfestették, míg Gerhes Gábor képzőművész egy mellszobrot készített a politikusról.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
Kósa Lajos huszárruhában egy debreceni szálloda falán

Szociáldemokrata óvszer

A politikai kommunikáció egyik alapvető eszköze, hogy a politikusok imázsát különböző tárgyakkal is alakítani próbálják, vagy egyszerűen csak arcképpel márkázott hétköznapi használati tárgyakkal akarják ismertebbé tenni a politikust. Hiller István csapata például Hiller Haver feliratú ajándéktárgyakat akart osztogatni a 2006-os kampányban. A kiszivárgott tervek szerint öngyújtókon, pólókon és autósmatricákon díszelgett az akkori MSZP-s pártelnök stencilstílusban megrajzolt arcképe. A Hiller Haver-es tervek először a Magyar Nemzetben jelentek meg, amiből később a szerverügyként elhíresült botrány is kerekedett.

Bokros Lajosnak nemcsak lelkes támogatói voltak, de a 2010-es kampányban szokatlan politikai kommunikációs szóróajándékkal lepték meg a választókat. Pénzügyi ismeretekre oktató mesekönyvet adtak ki, melyben a főszereplő maga Bokros Lajos volt.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Bokros Lajos alakított minden szerepet a mesekönyvben

A XI. kerületben induló Kupper András pedig nemcsak saját márkás szerencsesütivel vagy virágmaggal próbálta meggyőzni a választókat, hanem a programját tartalmazó DVD-vel is, amelynek borítóján ő maga sétáltat kutyát.

Forrás: Ferenczi András
Kupper András szerencsesütije és DVD-je

De talán a legextrémebb saját márkás szóróajándékot Schmuck Andor terjesztette a 2010-es önkormányzati választáson. Az MSZDP főpolgármester-jelöltje óvszert osztogatott a következő felirattal: Mindnyájunknak el kell menni!