Alföldi nem törődik Vidnyánszky kérésével

2013.02.01. 17:29

Nyílt levélben fordult a közönséghez Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója, aki az előadásaik iránti érdeklődést megköszönte, és jelezte, hogy a korábban meghirdetett bemutatóikat megtartják. Vidnyánszky Attila, aki júliustól veszi át a színház vezetését, a héten azt kérte, hogy a Mephisto bemutatóját ne tartsák meg. Alföldi kijelentette azt is, hogy nem pályázik másik színházra, mert nem akar egy már működő helyet szétszedni.

A Népszava online kiadásában olvasható, a Nemzeti Színház közönségének szóló nyílt levélben Alföldi Róbert kiemelte: Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével való megállapodásuk értelmében június 30-ig, szerződése lejártáig ő vezeti a Nemzeti Színházat. "A korábban meghirdetett programjainkat és bemutatóinkat megtartjuk, a rendelkezésre álló forrásokat a lehető leghatékonyabban és a takarékosságot maximálisan szem előtt tartva fogjuk felhasználni" - fogalmazott.

Mint írta, az új vezérigazgató munkájához segítséget nyújtva, a miniszter által kinevezett miniszteri biztossal együttműködve, európai módon vesz részt a Nemzeti Színház átadásában. "Ahogy azt a lelkiismeretem és a felelősségérzetem is diktálja" - olvasható a levélben.

Alföldi Róbert az előadások iránti érdeklődést a társulat nevében is megköszönve azt írta: "Manapság, ebben a teljesen átpolitizált kulturális és közéletben igazán felemelő, hogy Önök ennyire kíváncsian, nyitottan és értő figyelemmel fordulnak előadásaink felé, szem előtt tartva a művészet, a színház erejét és szabadságát a napi politikai csatározások ellenére." A társulat szakmai hitelességét leginkább a nézők töretlen érdeklődése mutatja. "Az Önök elismerése ad erőt fiatal pályakezdő vagy akár Kossuth-díjas művészeinknek, hogy méltó módon, felelősen tudjuk továbbra is képviselni a magyar nemzeti kultúrát, ahogy - meggyőződésem szerint - eddig is tettük."

A Népszavában csütörtökön közölt interjújában Vidnyánszky Attila, aki július 1-jétől vezeti majd a teátrumot, arról beszélt: az a kérése, hogy a májusban bemutatni tervezett Mephisto című előadás már ne szülessen meg, ugyanis több szereplő jelezte, hogy nem kíván maradni a Nemzetiben, így viszont nem lehet majd kijátszani az előadást. "Mielőtt még rám támadnak emiatt, jelzem: efféle racionális okokból hagyott el annak idején két bemutatót Jordán Tamás, hogy megkönnyítse az átmenetet Alföldinek" - tette hozzá.

Kerényi Imre és a bökő

Alföldi Róbert az ATV Start című műsorában erre azt mondta: Jordán Tamás igazgatásának vége felé egyetlen bemutatót hagyott el a színház (Szász János rendezte volna a Három nővér-t), ám jelezte, hogy ehhez az igazgatóváltásnak semmi köze nem volt. A főigazgató a műsorban azt is mondta, hogy minden előadás áthallásos, ám nem aktuálpolitikailag, hanem társadalmilag. "Hogy egy művész hogyan keveredik össze a politikával, arról van mit beszélni, ez reakció arra, amiben élünk" - erről fog szólni a Mephisto is.

A műsorvezető emlékeztetett Kerényi Imre múlt heti mondatára, miszerint "ide a rozsdás bökőt, hogy Alföldi kap egy színházat". "Problémája lesz a tanár úrnak a bökővel, azt kell, hogy mondjam" - reagált Alföldi Róbert. Ugyanis - mint kijelentette - nem pályázik működő társulattal rendelkező színházra, mert "egy működő helyet nem szeretne szétszedni".

KAPCSOLÓDÓ CIKK