Nagy a vita a Fideszben a rezsicsökkentésről

Vágólapra másolva!
Mindenki támogatja a kormány újabb rezsicsökkentési tervét, de annak módjáról éles vita zajlik a frakcióban Kósa Lajos alelnök szerint. A kormány tíz százalékkal csökkentené a víz, a csatorna és a szemétszállítás díját, de lehet, hogy ezt az önkormányzati cégek nem bírják el.
Vágólapra másolva!

Nagyon éles vita zajlik a rezsicsökkentés mikéntjéről a Fidesz-KDNP gyulai kihelyezett frakcióülésén Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint. Ez egyrészt abból fakad, hogy vannak olyan cégek - például az önkormányzati tulajdonú vízszolgáltatók -, amelyek nem tudják kigazdálkodni a rezsicsökkentést.

A Fidesz elnökségének javaslata szerint tavasszal tíz százalékkal csökkenne a víz, a csatorna és a szemétszállítás díja, több városvezető azonban valamilyen kompenzációt szeretne emiatt az önkormányzati szolgáltatóknak. Másrészt probléma az is Kósa szerint, hogy a rezsiköltségek mérséklése nem mindenkit érint egyformán, hiszen vannak, akik olyan vegyes tüzeléssel fűtenek, amire nem vonatkozott a csökkentés. A "rezsicsökkentést mindenki elfogadta, mindenki támogatja" a frakcióban, de az említett okokból még nem született döntés, ezért este térnek vissza a kérdésre - mondta.

A szintén fideszes Németh Szilárd szerdán reggel azt mondta, kompenzációt szeretnének a megyei jogú városok vezetői a tervezett újabb rezsicsökkentés miatt. Németh, aki az eddig megvalósult rezsicsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoportot vezeti, azt mondta: elsősorban a megyei jogú városok vezetői féltik az önkormányzati - főképp a kommunális szolgáltatást végző - cégeik nyereségét, üzleti tervét. Ezért a díjak mérséklése esetén mindenképpen kompenzációt szeretnének. Erről Németh azt mondta, "minden szóba kerülhet".

A további rezsicsökkentésről szerdán utolsó napirendi pontként tárgyalnak még a kormánypárti képviselők.