Nyelvészeket, irodalmárokat rúgnak ki az ELTE-ről

Vágólapra másolva!
Huszonkét oktatót küldenek el takarékossági okok miatt az ELTE BTK-ról. Köztük van például Nádasdy Ádám nyelvész, és az irodalomtudományi intézet több tagja is.
Vágólapra másolva!

A Bölcsészettudományi Karról huszonkét oktatót küldenek el. Az Eduline információi szerint a Magyar Irodalom és Kultúratudományi Intézetéből Horváth Iván, Tverdota György, Demeter Julianna és Margócsy István irodalomtörténészt, valamint Tarján Tamás színikritikust és irodalomtörténészt bocsátják el. Az Index szerint Nádasdy Ádám nyelvésznek és Keserü Katalin művészettörténésznek is mennie kell, a nol.hu Kálmán Lászlót is a kirúgottak közé sorolja.

Dezső Tamás dékán szombaton közölte, hogy az egyetemi költségvetési megszorítások miatt március elsejétől 22 oktatót küldenek el. Nyugdíjas korú, 62, illetve 65 év fölötti oktatókról van szó, valamint további tíz, félállásban dolgozó oktatójukat arra kérik, hogy igényeljenek fizetés nélküli szabadságot az év végéig.

Az egyetem belső szabályozása értelmében azok az docensek, akik betöltötték a 62. életévüket, 65 éves korukig dolgozhatnak, úgy, hogy a rektor évenként engedélyezi a foglalkoztatásukat. A professzorok pedig 70 éves korukig maradhatnak - tette hozzá a dékán. Kitért arra is, hogy a karon jelenleg több mit 550 oktató dolgozik. A takarékossági intézkedések miatt már tavaly sem töltötték be a megüresedett helyeket.