Régen láttam ennyi tiszta szocialistát

Vágólapra másolva!
Hahotázva, sikongatva, régen nem látott lelkesedéssel tapsolt több ezer szocialista szombaton a Papp László Sportarénában nemcsak Gáspár Lacinak, hanem a Mátrix zenéjére bevonuló Mesterházy Attilának és a Fideszt ócsároló MSZP-s vezetőknek is. Victor Ponta román kormányfő bejelentette, hogy Mesterházy jó vezetője lesz Magyarországnak. Mesterházy "felcsúti Maradonának" nevezte Orbánt, és mindenkit arra kért, hogy jövőre húzzon egy bazi nagy ikszet a szocialisták mellé.
Vágólapra másolva!

Meg tudják-e tölteni a szocialisták a teljes sportarénát? - ez a kérdés tartotta izgalomban az elmúlt napokban az MSZP-seket, és több megkérdezett képviselő is bizakodó volt, ugyanis - mint egyikük fogalmazott - "rendesen rászerveztek az évértékelőre". A Papp László Sportaréna oldalában álló több tucat busz és a szegfűvel érkező nyugdíjasok tömege már jelezte délelőtt, hogy valóban ezrek választották szombati programként azt, hogy meghallgassák Mesterházy Attila MSZP-elnök évértékelőjét és Victor Ponta román kormányfő beszédét.

Az arénában több ezer MSZP-szimpatizáns gyűlt össze, egy szocialista képviselő meg is jegyezte derűsen, hogy "régen láttam együtt, egy helyen ilyen sok tiszta szocialistát". Túlzás lenne azonban azt mondani, hogy egy gombostűt sem lehetett volna leejteni. A széksorok - főleg a karzaton - elég szellősek voltak, és az aréna közepén is maradtak üres helyek az őszülő öregurak és a lelkesen tapsoló nénik között.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Rég láttak ennyi tiszta szocialistát. Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!

Az eddigi MSZP-s rendezvényeken az újságírók viszonylag szabadon mozoghattak a politikusok és a vendégek között, a mostani évértékelőt azonban a román kormányfő miatt a Terrorelhárítási Központ (TEK) biztosította, így a sajtó munkatársait több mint egy órán keresztül egy karámban tartották. Innen csak a teremből néha kiszűrődő hangokat lehetett hallani, például ha jól hallottuk, Brahms V. magyar táncával forrósították a hangulatot a szervezők.

Gáspár Laci alapozta meg a hangulatot

Az MSZP-s politikusokat és a díszvendégeket úgy ültették le, hogy egy kört formáljanak a terem közepén. A TEK-esek valószínűleg szívrohamot kaptak, amikor az Experidance táncegyüttes fáklyákkal hadonászott az első sorban ülő román miniszterelnöktől fél méterre, de az is meredek helyzet volt, amikor a Magyar Légtornász Egyesület három akrobatája a politikusok fölött tíz méterre mutatta be előadását egy piros, fehér és zöld kötélen lógva.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Mesterházy Attila és Botka László. Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!

Hatalmas üdvrivalgás köszöntötte Gáspár Lacit, aki hangsúlyozottan nem playbackről elénekelte az És mégis forog a Föld című slágerét. A dal legjobban az első sorban ülő, vastag piros sálba burkolózó Gúr Nándor alelnöknek tetszett, nagyokat tapsolva mulatta végig, de Korózs Lajos és Simon Gábor elnökhelyettes is extázisba került, Simon például a térdét csapkodta a dal közben. Ezután a rendezvény két házigazdája, Lukács Zoltán és Harangozó Tamás képviselők beszólították a pártelnököt. Mesterházy Attila filmsztárnak kijáró külsőségekkel vonult be a terembe, kézenfogva a feleségével. Dübörgött a Mátrix zenéje, a nyugdíjasok sikongattak, magyar és uniós zászlókat lóbáltak, és felállva tapsolták meg a pártelnököt, igazi standing ovation volt.

Amikor egy szocialista poénkodik

"Mi újság a munka világában? Hallgassuk meg erről Gúr Nándit" - mondta Harangozó Tamás, és Gúr azonnal a mikrofonhoz pattant, mintha nem lett volna előre megbeszélve, hogy ő lesz az első felszólaló. A beszédéből kiderült, hogy a piros sál igazából Szanyi Tiboré, aki vissza is kapta a ruhadarabot, és diadalittasan meglóbálta a feje fölött. Gúr ezután jó hosszan arról beszélt, hogy sokan éheznek, alacsony a közmunka- és a minimálbér, és hogy ma kevesebben dolgoznak Magyarországon, mint a válság előtt.

Kunhalmi Ágnes elnökségi tag feltette a kérdést: "Hogy merészeli a kormány elvenni a fiataloktól a tudás megszerzésének és a felemelkedésnek az esélyét?" Kunhalmi akkor kapta a legnagyobb tapsot, amikor kijelentette, hogy "az MSZP-s új generáció programja az, hogy a magyarok a vágyaik országát meg tudják valósítani". Az utána következő Tóbiás Józsefnek pedig azoknál a mondatainál sikongattak, hogy "nem lehet nélkülünk berendezni az országot", illetve "a baloldalnak is helye van a nemzet arcán".

Lukács Tamás ezután folyamatosan viccelni próbált, íme egy szocialista poén: "A Fidesznek az a problémája, miért Victor Ponta Románia miniszterelnöke. Nekünk meg az a problémánk, miért pont a Viktor Magyarország miniszterelnöke." Lukács feladatot is adott az önfeledten hahotázó résztvevőknek. A szervezők minden ülésre raktak egy borítékot, benne néhány "A változás elkezdődött" feliratú MSZP-s szórólappal, amelyet be kell dobni hazafelé a szomszédok postaládájába. "Így ma délután 120 ezer emberhez juttathatjuk el az üzenetünket" - mondta Lukács, igaz, a borítékra 150 ezret írtak.

A román kormányfő magyarul kezdte

"Jó napot kívánok" - üdvözölte magyarul a résztvevőket ezután Victor Ponta. Majd angolul folytatta, tolmáccsal: "Victor vagyok, és román vagyok" - már ennyi is elég volt, hogy belopja magát a szocialisták szívébe, hatalmas tapsot kapott szinte minden mondata után. Victor Ponta kijelentette, azért jött, hogy elmondja, Mesterházy Attila milyen jó vezetője lesz Magyarországnak. Ezek szerint Pontának nem szóltak, hogy a miniszterelnök-jelöltség még nincs lejátszva Mesterházy és Bajnai Gordon között.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Victor vagyok, és román vagyok. Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!

"Lehet, hogy a múlt megosztotta az országainkat, de a jelennek és a jövőnek közösnek kell lennie" - mondta a román kormányfő, aki a székely zászlók okozta diplomáciai konfliktusra csak egy félmondattal utalt: "Nem a zászlók vagy a zászlók színe az, amin a dolgok múlnak." Victor Ponta nem tért ki beszédében sem az erdélyi autonómia ügyére, sem az aréna előtt ellene zajló tüntetésre. Azzal zárta, hogy tiszteletben kell tartani a kisebbségek jogait, és "ha szövetségesként tekintünk egymásra, együtt nagy dolgokat tudunk elérni", majd magyarul hozzátette: "Sok sikert, köszönöm."

Ezután Szergej Sztanisev volt bolgár kormányfő, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke mondott egy biztató beszédet, például azt mondta, hogy 200 aktivista jött el Budapestre, hogy az MSZP-sek lássák, nincsenek egyedül.

Botka László választmányi elnök, Szeged polgármestere szintén viccesre vette a figurát. Egy Orbán-idézet átköltésével kezdte: "sokan vagyunk, és elegünk van", majd azt mondta, korábban hosszan vitatkozott Kósa Lajossal, hogy Szeged vagy Debrecen tekinthető-e a második legnagyobb magyar városnak. "A kérdés eldőlt, Budapest után London a második" - mondta Botka, aki ezután hosszan siránkozott azon, hogy a magyarok tömegesen vándorolnak ki külföldre.

2013 az MSZP éve. Hajrá, apa!

Botka hívta színpadra "szövetségesét és barátját", Mesterházy Attilát, aki rögtön bemutatott egy rajzot, amelyre a gyerekei állítólag azt írták: "2013 az MSZP éve. Hajrá, apa!" Mesterházy ezután megmagyarázta, hogy a jószomszédi viszony miatt hívta meg Victor Pontát, mert az MSZP rájött, hogy "jobban oda kell figyelni a határon túliakra, hogy a szülőföldjükön boldogulni tudjanak".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!

Mesterházy ezután hosszan ecsetelte az országjárásán szerzett élményeit, mert ő "Orbánnal ellentétben, járja az országot". Természetesen találkozott az országban éhező nyugdíjassal, kilátástalanságtól rettegő fiatallal, devizahiteles párral, munkát kereső borsodi férfival, csődbe ment vállalkozóval. Mesterházy levonta a következtetését, hogy "nem igaz Orbán sikersztorija és Matolcsy tündérmeséje", és mindenkinek változást ígért. A pártelnök szerint a változáshoz a következő dolgok kellenek: erős jogállam, új össznemzeti alkotmány, független igazságszolgáltatás, demokratikus rend, felelős gazdaságpolitika, igazságos társadalompolitika.

Mesterházy szerint a rendszerváltás óta mindhárom szocialista kormány jobban teljesített, mint az Orbán-kormány, mert létbiztonság volt. A pártelnök ezután sorolta az "elmúltnyolcév" eredményeit, eszerint akkor volt jogbiztonság, érdekegyeztetés, "nemzetközi respekt", utak, kórházak, hidak épültek. Mesterházy szerint Orbán Viktor is tudja, hogy nem mennek jól a dolgok az országban, az évértékelőn ugyanis 2033-ra ígért jólétet. "A felcsúti Maradona azt gondolja, most csak neki jár a jólét" - viccelődött Mesterházy.

A pártelnök konkrét dolgokat is ígért. Ha a szocialisták nyernek, bölcsődéket és óvodákat építenek, ismét 18 évre emelik a tankötelezettség korhatárát. Új munka törvénykönyvét alkotnak, megduplázzák az álláskeresési támogatást, megállítják a minimálbér értékcsökkenését. Rendezik az egészségügyi dolgozók bérét, és fejlesztik a kórházakat. A legnagyobb taps persze akkor jött, amikor Mesterházy bejelentette, hogy győzelem esetén az MSZP garantálja, hogy folyamatosan növekednek a nyugdíjak. Ha ezeket szeretnék, "kérem, egy bazi nagy ikszet húzzanak" a szocialisták mellé jövőre. Ahogy megerősítették az MSZP-t, úgy erősítik meg az ellenzéket, hogy együtt, közösen erőssé tegyék az országot, "ez a személyes ügyem".

Az évértékelő után Hiller István azt mondta az [origo]-nak, hogy a 2006-os győztes választások előtt is tartott rendezvényt az arénában az MSZP, és akkor is maradtak üres székek, tehát nem szabad semmilyen következtetést levonni abból, hogy nem telt meg a csarnok. Hiller szerint a kampány elkezdődött, komoly programhirdetést hallottak, és "ezt tekinthetjük Mesterházy Attila miniszterelnöki beköszönőjének".