Vágólapra másolva!
Három keleti megyében összesen tizenhatezer háztartásban nincs vagy akadozik az áramellátás, de a viharos széllökések miatt kidőlt fák, leszakadó ágak országszerte adnak munkát a katasztrófaelhárításnak.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb gondokat okoznak a viharos széllökések az országban. Három megyében vannak áramkimaradások: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében délutánra a korábbi tizenhatról harminckettőre nőtt az érintett települések száma. A folyamatos helyreállító munkának köszönhetően azonban délután öt óra körül már csak 10 településen volt, többnyire részleges áramkimaradás, ami körülbelül 2000 fogyasztóhelyet érintett - tudta meg az [origo] a megyei katasztrófavédelemtől. Előzőleg közel tizennégyezer fogyasztónál és 274 transzformátormál nem volt áram, a térségi rendőr-főkapitányság szerint az üzemzavar a megyében összesen 17 295 fogyasztói helyet érintett.

Az E.ON Zrt. által közzétett lista alapján a legtöbb áramszünettel érintett ingatlan a megyében Nyíregyházán volt, főként a külterületi városrészeken. A szabolcsi megyeszékhelyen 3623 fogyasztói helyen nem volt áram délben.

Az E.ON munkatársai dolgoznak a hiba elhárításán, és ahol lehet, más hálózatról juttatnak áramot az érintett vezetékszakaszokba. Továbbá áramfejlesztő aggregátorok is segítik az ideiglenes áramellátást. A középfeszültségű hálózat mellett a kisfeszültségű vezetékrendszerben is előfordulhatnak a viharos szél által okozott hibák. A katasztrófavédelem szerint folyamatos a helyreállítás, a közép- és magasfeszültségű hálózatot már szinte teljes egészében rendbe tették, és holnap reggelre várhatóan minden fogyasztónál helyreállítják a szolgáltatást.

A cég a rendőrségtől, a katasztrófavédelemtől és a honvédségtől is kap segítséget a viharos széllökések okozta áramellátási zavarok elhárításához - közölte a térségi rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Fedor Rita azt mondta, az érintett településeken fokozott a rendőri jelenlét, a járőrök a közrend és közbiztonság fenntartása mellett segítik a bajba jutott embereket.

Ezren felüli volt az üzemzavarral küzdő fogyasztók száma Demecserben, Dombrádon, Kemecsén és Nyírpazonyban is, valamint közelítette az ezret a Nyíregyházával szomszédos Kálmánházán.

Több száz fogyasztónál akadozik az áramellátás Bátorligeten, Nyírcsászáriban, Nyírgelsén, Nyírturán, Nyírvasváriban, Tiszakanyáron, Újfehértón és Terem községben. Kétszáz körüli háztartásban nincs áram Nagyhalászban, Nyírmihálydiban, illetve száz körüliben Érpatakon.

Száz alatti fogyasztót érint az áramhiány Baktalórántházán, Nagykállóban, Nyírbátorban, Nyírteleken, és néhányat Gégényben, Kállósemjénben, Kótajban, Nyírbogdányban, Nyírtéten és Pátrohán.



A megye nyírségi, valamint észak-szabolcsi részén jelenleg is 55-65 kilométer közötti erősségű szél fúj, és nem ritkák a 80-90 kilométeres széllökések. A viharos szél - a múlt hetihez hasonlóan - oszloptöréseket, oszlopdőléseket és vezetékszakadásokat okozott Szabolcsban.

Délelőtt, amikor tizenhat településen akadozott az ellátás, Vinnai Győző, a megyei kormányhivatal vezetője azt mondta, az újabb üzemzavar ugyanazokat a körzeteket érinti, amelyekben egy hete is többnapos áramkiesést okozott az időjárás.

A viharos erejű szél miatt Hajdú-Bihar megyében pénteken már hat településen, csaknem kétezer fogyasztónál léptek fel zavarok az áramellátásban, gondok voltak Debrecenben is - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A katasztrófavédelem egységeinek főként leszakadt faágak, kidőlt fák adnak feladatot. Kora délután az áramkimaradás még körülbelül ezerötszáz fogyasztót érintett Debrecenben, Hajdúdorogon, Hajdúnánáson, Nyíradonyban, Bihartordán és Fülöpön.

Borsodban szünetel az áramszolgáltatás Karcsán ötszázhatvan fogyasztónál, Cigándon pedig hétszázötven háztartásban aggregátorok biztosítják az áramot.

Pest megyében tizenkilenc olyan esethez riasztották a megyei tűzoltóegységeket, ahol az erős szél és a felázott talaj miatt fák dőltek ki. Szentendrén, Tökölön, Dabason, Tárnokon, Csomádon és Páty határában fák és ágak zuhantak az úttestre, több esetben is elektromos vezetéket és távközlési kábelt szakítva le.

A fővárosban délelőtt több mint tizenöt helyszínre vonultak ki a tűzoltók. A Kerepesi úton egy óriás reklámtáblát szakított le, a VII. kerületi Nagydiófa utcában és a II. kerületi Retek utcában pedig ház tetejét borító bádoglemezt tépett föl az erős szél. A XI. kerületben egy autóra dőlt fát, a város több pontján tetőcserepet, kisebb-nagyobb, életveszélyt jelentő fát, faágat kellett eltávolítani.

Forrás: [origo]