Sárgák lehetnek a budapesti taxik

Vágólapra másolva!
Sárga taxik fekete "kockákkal", emelkedő viteldíjmaximumok, a taxizásra alkalmas autók tételes felsorolása. Elkészült a fővárosi taxirendelet tervezete, melyet a jövő héten tárgyal a közgyűlés.
Vágólapra másolva!

A jövő héten tárgyalja a fővárosi közgyűlés a taxirendelet tervezetét. A főváros honlapján elérhető tervezet szerint egységesen sárgák lesznek az autók, még a szín hivatalos kódját is megadja a tervezet. Ezzel Budapest felzárkózik New York, Melbourne, Bukarest és Szófia mellé az előterjesztéshez beterjesztett taxiarculati példák alapján szerint.

Az ablakok alatt fekete-sárga pepita csík fut majd végig, a viteldíj pedig nagy betűkkel és számokkal lesz olvasható a hátsó ajtón. A tetőn lévő taxilámpa is ugyanolyan lesz majd minden autón. Reklámot csak a hátsó lökhárítón lehet elhelyezni.

Forrás: Főváros Önkormányzat

A rendelettervezetben szereplő minta a minden előírásnak megfelelő budapesti taxira

A taxik legfeljebb tízévesek lehetnek, október közepétől március 15-ig kötelező lesz a téli gumi, március 15-től október közepéig pedig a működő légkondicionáló. Idén október 1-jétől legalább 60 kW (81 lóerő) teljesítményű és EURO 4 környezetvédelmi besorolású, 2018-tól legalább EURO 5 környezetvédelmi besorolású autóval lehet taxizni. Minden autóban lehetőséget kell biztosítani a kártyás fizetésre.

Taxizni csak olyan autóval lehet, amelynek a tengelytávja minimum 2550 mm, és öt személy szállításakor a csomagtartó mérete minimum 430 liter. A gyárilag elektromos és hibrid autóknál a csomagtartóra vonatkozó előírás 300 liter. A tervezet mellett készült az autókat felsoroló táblázat is, eszerint kompakt autókkal (VW Golf, Ford Focus, Opel Astra) nem lehet taxizni, csak azok kombi- vagy szedánverziójával, de még a Ford Mondeo is csak kombiverzióban szerepel a felsorolásban.

Emelkednek a tervezet szerint a díjmaximumok: az alapdíj 300-ról 450 forintra, a kilométerdíj 240 forintról 280-ra, a várakozás díja percenként 60-ról 70 forintra emelkedik.

A rendelettervezetet tartalmazó fájlt itt, az autók felsorolását itt töltheti le a budapest.hu-ról.