A díler sem tudja, mi van nála

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor februári évértékelőjében nagyot aggódott a dizájnerdrogok miatt, és a rendőrség félti a fiatalokat a veszélyesnek tartott, alig ismert, de legálisan hozzáférhető szerek terjedésétől. Senki nem készített statisztikát róluk, ám a drogambulanciákon mostanában sem több a dizájnerdrogoktól bekattant fiatal. Úgy tűnik, a partikultúra nem állt fejre ezektől a szerektől, az intravénás anyagokat használók és a rutintalan fiatalok viszont annál inkább.
Vágólapra másolva!

"Különösen az aggasztó méreteket öltött, új típusú kábítószerek csempészete ellen kell újabb és újabb erőket mozgósítanunk" - mondta Orbán Viktor évértékelőjében. Nemcsak ő aggódik, hanem az Emmi is, az ENSZ pedig az egész világot félti a dizájnerdrogok terjedésétől. Az ORFK szerint 2005 óta 40-50 új pszichoaktív anyag jelent meg Magyarországon (Európában 280), katiékkal kezdődött, az MDPV még mindig tart, mostanában sokan pentakristályt és még sok olyan kemikáliát használnak, amelyeket a laborokban csak sorszámmal jelölnek. A piacon meg csak mondják valaminek, de sokszor nem tudják, hogy mi az. Egy gramm szintetikus kristály négyezer forintba, egy gramm biofű kétezerbe kerül. Olcsók és könnyen hozzáférhetők, ezért lehetnek vonzóbbak a fiataloknak, mint illegális rokonaik.

Az ORFK szerint a fiatal, 16-20 éves korosztály egyre inkább áttér az új pszichoaktív szerekre. Azt azonban nehéz megmondani, hogy pontosan mennyire elterjedtek a fiatalok között a dizájnerdrogok. A legutóbbi, 2011-es kutatásokban csak a mefedronra kérdeztek rá, tehát sem a két évvel ezelőtti viszonyokat, sem az azóta eltelt időszakot nem ismerjük. A biofűnek hívott szintetikus herbál használatáról például egyáltalán nincs országos adat.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
Dizájnerdrogokkal foglalkozó labort számoltak fel idén februárban a Pest megyei Pusztavacson

A homályt jelzi, hogy a Nemzeti Drog Fókuszpont nevű állami szervezet csak a legutóbbi, idén márciusi jelentésében fogalmazta meg azt az igényt, hogy a nagymintás országos kutatásokban a dizájnerdrogokra is rákérdezzenek, pedig ilyen anyagok már öt éve mennek itthon. Az egyetlen biztos pont, hogy a lefoglalt kábítószer fele dizájneranyag, ebből viszont még semmilyen következtetés nem vonható le a használókról.

Mi az a dizájnerdrog?

Azért nevezik dizájnerdrognak az új pszichoaktív anyagokat, mert ezeket kifejezetten azért és úgy tervezik meg, hogy az illegális kábítószerek vegyületének célzott megváltozatásával legálisan forgalomba lehessen hozni őket - például növényvédő szerként. Hatásuk hasonló a pótolni kívánt illegális szeréhez (speed, MDMA stb.), bár sokszor meglepetéseket is okoznak.

A dizájnerdrogok forgalmát sokáig semmilyen szinten nem szabályozta az állam, 2012 áprilisától hozta be egy kormányrendelet a C listát, amelyre azok az anyagok kerülnek fel, amelyeket még nem vizsgált be a hatóság, viszont az eddigi tapasztalatok alapján nagyon hasonlóak a kábítószerekhez. A C listás anyagok birtoklása és fogyasztása nem törvénytelen, terjesztésük és előállításuk viszont igen. A C lista átmeneti megoldás, az egy hónapja elfogadott nemzeti drogstratégia viszont nem megy ennél tovább. A nyári Btk.-módosítások életbe lépése után három év börtön járhat majd a dizájnerdrognak minősülő szer terjesztéséért, a birtoklásért és fogyasztásért pedig semmi.



Jobban bízom a díleremben

Az [origo] a csúcsidőben középiskolásoktól hemzsegő West End bevásárlóközpontban kérdezősködött a fiataloktól arról, mennyire ismerik az új pszichoaktív szereket. Felmérésünk távolról sem reprezentatív, de tény, hogy a plázában nagyítóval is alig lehetett olyan fiatalt találni, akinek (legalábbis saját bevallása szerint) volt valamilyen tapasztalata a témában, vagy egyáltalán hallott olyanról, hogy valaki ilyesmit fogyasztott az iskolatársai közül. Már az egyik elsőként megkérdezett gimnazista is azt jósolta, hogy "nehéz lesz olyan embert találni, aki képben van", és igaza lett: két óra alatt egyetlen tinivel sem tudtunk érdemben beszélgetni a témáról.

Este az egyik belvárosi szórakozóhely előtt nagyobb szerencsével jártunk. Egy pólóban cigarettázó 19 éves BGF-es hallgató nem aggódott különösebben a dizájnerdrogok miatt, mivel szerinte azt sem tudjuk pontosan, hogy a hagyományos kábítószerekben mi van. Nevetve azt is hozzátette, "nem hiszem, hogy egészségtelenebb lenne, mint a McDonalds, abban sem tudjuk, hogy mi van", aztán jelezte, csak viccel, tudja, hogy nem egészséges, de nem használ gyakran ilyen szereket.

Egy másik, közel kétméteres fiú szerint nem fognak többen drogozni azért, mert mostanában vannak legális kábítószerek is. "Aki akar, az már rég drogozik itt. Én bulikban szoktam ezt-azt tolni, általában helyben veszem, nem túl nehéz, vasárnap délutánonként meg nem szoktam annyira unatkozni, hogy a netről rendeljek valamit a nagymamámhoz. Egy ismerős dílerben egyébként is jobban megbízom, mint egy postaládában talált borítékban" - magyarázta, hogy miért nem él az interneten növényvédő szerként árusított termékekkel.

Forrás: AFP/Thomas Frey
Buliban sem nehéz hozzájutni - képünk illusztráció

Vidéken teljesen más a helyzet - legalábbis három különböző vidéki nagyvárosban élő megkérdezett is arról számolt be, hogy náluk inkább a dizájnerdrogoknak minősülő biofüvek divatosak, egész egyszerűen azért, mert nehéz és időigényes természeteset szerezni. "Gyulán elképesztő herbálkultúra van, napi szinten tolják a biofüveket, teljesen készen vannak tőlük - állította egy 18 éves helyi fiú. - Olyan, mintha nagyon be lennél rúgva, csak nem vagy rosszul. Nem tudom, hogy ezért-e, de nagyon addiktívnak tűnnek ezek a szerek, úgy veszem észre, hogy jobban rákattannak az emberek. Egyszer katizni is próbáltam tanuláshoz, de az nagyon rossz volt" - summázta a tapasztalatait.

A díler sem tudja

A Pécsi Drogambulancián dolgozó Szemelyácz János szerint egyre több tapasztalatot szereznek arról, hogy valójában mennyire veszélyesek a dizájnerdrogok. "Ahhoz képest, hogy mennyi fogy ezekből a szerekből, nem tapasztalunk drámai változást a tartós pszcihózisok vagy halálesetek számában. Persze egy is sok, de itthon továbbra is 20-30 ember hal meg évente kábítószerezéssel összefüggésben" - mondta az addiktológus. (Az alkohollal összefüggő magyarországi halálesetek 7-8 ezer körül mozognak, a férfiak között minden ötödik halál a szeszhez köthető.) Ugyanakkor a tapasztalatok azt is mutatják, hogy hamarabb be lehet csavarodni tőlük, nemegyszer előfordult, hogy valakit öt-hat alkalom után gyógyszerrel kellett kezelni kezdődő paranoia vagy egyéb pszichózis miatt, de az ambulancián dolgozók általában próbálják elkerülni a gyógyszerezést - mondta Szemelyácz.

Hetente néhány alkalommal előfordul, hogy szülők hozzák a gyerekeiket, hogy bevett valamit, aztán nem tud visszaállni a normál működésre - magyarázta az orvos, aki szerint az érintett tüneti kezelést kap, nagyon mást nem tudnak vele csinálni. "Azt mondja, hogy pentakristályt vett be, aztán kiderül, hogy MDPV van a szervezetében. Sok vegyületet pedig mi sem ismerünk" - panaszolta a szakember.

De nem csak a piacot tisztes távolból figyelő szakembereknek van kevés információjuk. "Találkoztam olyan dílerrel, aki most azért ül börtönben, mert egy teljesen legális anyagot rendelt. Megvan róla a megrendelőlapja, a szállítólevele, viszont nem azt a szert postázták ki, amit kért, hanem egy olyat, amelynek az alapvegyülete rajta van a kábítószerlistán, ezért lecsukták" - mondta Szemelyácz, aki szerint nemhogy a fogyasztók vagy a dílerek, sokszor a gyártók sem tudják, mi esik le a futószalagról.

Hetekig is analizálhatnak egy anyagot

A dizájnerdrogok hatóanyagait általában külföldről hozzák be. 2012-ben a NAV repülőtéri igazgatósága 150 ügyben 700 mintát küldött a hivatal szakértőinek, mert olyan furcsa porokat találtak egy-egy fürdősóként vagy festékpigmentként feltüntetett csomagban, amelyről nem tudták eldönteni, mi is az pontosan. A NAV tájékoztatása szerint 200 alkalommal állapították meg, hogy kábítószer vagy valamilyen dizájnerdrog lapult a szállítmányokban. A dizájnerdrogok között négy alapvegyületet tudtak csoportosítani (AKB-48, XLR-11, alpha-PVP, AM-2201) a lefoglalt több kiló tiszta hatóanyagból. Ezeket a szereket nem lehet gyorstesztekkel azonosítani (nem úgy, mint mondjuk a kevert szeszes italokat), Szabó Ferenc, a szakértői intézet főhadnagya szerint előfordult már, hogy hetekig analizáltak egy anyagot, mert olyan sok módosított vegyületet alkalmazott.



Betonkeverővel előállított kemikáliák

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nemrég nagy mennyiségű C listás dizájnerdrogot foglalt le, valamint szlovák és magyar állampolgárokat vett őrizetbe, mert Szlovákiában állítottak elő új pszichoaktív anyagokat. Ott ugyanis ez nem tilos. Az NNI igazgatója akkor azt mondta, az érintettek 1983-as, korszerűtlen géppel, internetről és könyvekből szerzett tapasztalatokkal, vegyészeti szaktudás nélkül állították elő a kérdéses tablettákat. Általánosnak nem nevezhető ez a helyzet, akkor sem, ha az ORFK olyan magyarországi esettel is találkozott már, ahol betonkeverővel állítják elő a dizájnerdrogot.

"Az új típusú hatóanyagok előállításához megfelelő ismeretek kellenek, és képzettség is szükséges. A hatóanyagokat általában tiszta formában importálják a Távol-Keletről, és Európában állítják össze a készítményeket. Míg a hatóanyagok növényi hordozóra történő felvitele nem igényel különleges ismereteket és drága eszközöket, a tabletták nagy tételben történő elkészítéséhez megfelelő tablettázógép kell" - írta kérdésünkre Nagy Júlia, a Bűnügyi Szakértői- és Kutatóintézet szerves kémiai osztályvezetője.

Forrás: AFP/Boris Roessler
Az intravénás szerhasználók világát felborították a dizájnerdrogok - képünk illusztráció

Az igazi zsákbamacska

A dizájnerdrogok egyelőre nem borították meg az alkalmi szerhasználók világát, de annál nagyobb problémákat okoznak a súlyos függők között. Az [origo] által korábban megkérdezett, szerhasználókkal foglalkozó szervezetek vezetői szerint az elmúlt években szinte teljesen eltűnt a piacról a heroin, viszont helyébe a különböző dizájnerdrogok léptek az intravénás szerhasználók között. Ez azért gond, mert míg a heroinból két-három szúrás is elég volt egy nap, addig dizájnerdrogból akár 10-15-re is szüksége lehet a függőnek, viszont ennyi steril tűvel nem rendelkeznek az ártalomcsökkentő szervezetek.

2010 óta ráadásul szinte nullára apadtak az állami támogatásaik, ami lehetetlen helyzetet eredményezett: a korábban évi százezer tűt szétosztó Art-Éra Alapítvány tavaly összesen hatezret tudott adni. A tendencia általánosnak nevezhető, a következmények pedig még nem látszanak, de fognak - mondta Topolánszky Ákos, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetségének elnöke. Az intravénás szerhasználók 70 százaléka már így is Hepatitis C-vel fertőzött (sokan HIV-vírussal is), amelynek hosszú a lappangási ideje, de néhány éven belül ebből a szűk közösségből is kikerülhet, szexmunkások vagy a kommunális hulladékba dobott használt tűk által.

A súlyos drogfüggők között keringő dizájnerdrogok még változatosabb minőségűek és összetételűek lehetnek, mint a partikultúrában ismertek, a használókat pedig kevésbé érdekli, hogy milyen anyagot is vesznek magukhoz - ezt több tűcserével foglalkozó szakember tapasztalata. Budapest egyes részein száz forintért is lehet egy gramm kristályt venni, senki nem tudja, mi van benne, egyszer barna, egyszer szürkés, egyszer fehér, de a lényeg, hogy hat. Hosszú távú hatásaik nem ismertek, de az ambulanciákon dolgozók szerint megfigyelhető, hogy a heroinnál sokkal hamarabb kerülnek be a toxikológiára a magukat ismeretlen kristályokkal lövő emberek.