Elítéltek egy családot egy kalauz megkarmolásáért

Vágólapra másolva!
Egy ötfős család négy tagját ítélték el a Debreceni Járásbíróság, mert egy kalauzt megijesztettek, és "kis erővel" pofon is vágták, amikor felszólította őket, hogy hagyják el a vonatot. Az apának 22 hónapra börtönbe kell mennie, az anyát felfüggesztett börtönbüntetésre, a gyerekeket közmunkára ítélték.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek találta társtettesként, csoportosan elkövetett, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében, valamint könnyű testi sértés vétségében az L. család négy tagját a Debreceni Járásbíróság, amely a szülőket ezen felül kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt is elmarasztalta - közölte a Debreceni Törvényszék. Az elsőrendű vádlottat, az apát 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Ráadásul le kell ülnie egy előző, felfüggesztett ítéletből származó, 10 hónapos börtönbüntetését is. A másodrendű vádlott - az anya - 1 év börtönt kapott, 2 évre felfüggesztve, a harmad- és negyedrendű vádlottaknak, a gyerekeknek pedig 210 és 180 órányi, közérdekű munkát kell elvégezniük, ha ezt elmulasztják, fogházbüntetés lép életbe. Az ítélet nem jogerős.

A vádirat szerint az eset a Záhony-Cegléd között menetrend szerint közlekedő személyvonaton történt, amikor a kalauz felszólította a családtagokat menetjegyük átadására, ami meg is történt, de a vádlottak és a gyerek valamennyien 90 százalékos kedvezményekre jogosító jegyet mutattak fel, ezért a jegykezelő kérte őket, hogy mutassák be a kedvezményekre jogosító igazolványaikat is. A család közölte, hogy ilyen igazolvánnyal nem rendelkeznek, mire a jegykezelő felszólította őket, hogy vagy fizessenek pótdíjat, vagy a következő állomáson szálljanak le a vonatról. Mivel a vádlottak azt mondták, hogy nincs pénzük, a jegykezelő a Bocskaikert megállónál felszólította őket, hogy hagyják el a szerelvényt.

Ekkor az anya "trágár kifejezéseket kiabált a sértett felé, majd valamennyien felálltak, körbeállták a jegykezelőt, durva szavakat kiabáltak felé, miközben a ruházatát rángatták, lökdösték", valamint - szintén az anya - "egy alkalommal kis erővel pofon ütötte, az arcát kikarmolta". A vádirat szerint a sértett a családtagok elől a vonat előterébe hátrált, ekkor valamennyien visszaültek a helyükre. A történtek miatt a jegykezelő értesítette a rendőrkapitányságot, majd a kiérkező rendőrök intézkedtek a vádlottak és gyermekkorú társuk előállításáról. A bántalmazás következtében a kalauz 8 napon belül gyógyuló "arczúzódásos sérüléseket" szenvedett.