Kampánykártyát adna a képviselőjelölteknek az állam

Vágólapra másolva!
Egymillió forint kampánytámogatást adna az állam a képviselőjelölteknek az új kampányfinanszírozási törvény tervezete szerint. A pénzt egy kincstári számláról hívhatnák le a jelöltek, akik egy állami hitelkártyát is kapnának.
Vágólapra másolva!

Az új kampányfinanszírozási törvény tervezete szerint 2014-től az egyéni képviselőjelölteknek járó egymillió forintos költségvetési támogatást a Magyar Államkincstárnál vezetett kártyafedezeti számlán keresztül lehet igénybe venni - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint így a jelölt kezébe nem kerül pénz, hanem egy hitelkártyához hasonló kincstári kártyát kap, amellyel rendezheti a számlákat.

Egy kormánypárti politikus a lapnak azt mondta, egyfajta komolysági küszöböt is bele akarnak építeni a rendszerbe, így azoknak a jelölteknek, akik nem szerzik meg a választókerületük szavazatainak egy vagy két százalékát, kamatostul kell visszafizetniük az állami támogatást. Ha pedig egy jelölt törvénysértést követ el, a pénz kétszeresét kell visszafizetnie. A kampánytámogatással a választások után mindenkinek el kellene számolnia.

A Magyar Nemzet szerint megemelnék az egy párt által a választási kampányra fordítható maximális összeget is, ez jelöltenként ötmillió forint lenne, amely az állami támogatáson kívül adományokból és hitelfelvételből is származhat.