Vágólapra másolva!
Főleg idős hölgyek és turisták várták izgatottan, hogy vasárnap délután elkezdődjön az állami párkereső, ahol balettel, Boleróval és Bergendyvel próbál segíteni a kormány a fiataloknak a párkeresésben. A rendezvényen nyoma sincs csajozó srácoknak, vagy a szőke hercegről álmodozó lányoknak, a helyszínre érkező néhány fiatal csupán röhögni jött el. De mivel nem volt alkohol, gyorsan odébb is álltak.
Vágólapra másolva!

Egész úton a Budai Vár felé azon gondolkodtam, vajon mi lesz a legmenőbb csajozós szöveg az állami párválasztón. Vagy elég lesz odalépni egy lányhoz, és felkérni néptáncolni vagy zumbázni? Esetleg az a legjobb módszer, ha előre betanulok néhány Bergendy-slágert, hogy ne kerüljek zavarba az esti bulin? Természetesen alaposan felkészültem a délutánra: bár nem tudom, milyen cipőben a legjobb zumbázni, a legkényelmesebbet választottam, és a biztonság kedvéért meghallgattam a Ma lesz a holnap tegnapját is.

Nemsokára lehullt a lepel: kiderült, hogy a kormány szerint a legjobban úgy lehet ismerkedni, ha körbeüljük a kivilágított táncteret, ahol a fiúk szmokingban balettoznak, a lányok az átnyújtott rózsától elpirulnak, a fiatalok a Boleróra hajlonganak, és tízpercenként bemondják a mikrofonba, hogy táncolva lehet a legjobban társat találni. Vasárnap délután négykor kezdődött a Nemzeti Táncszínházban Szabad egy táncra? nevű államilag támogatott rendezvény, amelynek kimondottan az volt a célja, hogy a fiataloknak segítsen a párkeresésben.

Nem volt túl forró a hangulat Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nekem van pasim, csak röhögni jöttem

"Én behalok, Ricsi, ha te is beállsz majd néptáncolni" - ütötte meg a fülemet a Budai Várba tartó 16-os buszon, ahol két tizenévesnek kinéző huszonéves lány folyamatosan viccelődött a barátjával. Persze ők is az állami párválasztóra igyekeztek, de mint Kiderült, nem párt keresnek, hanem csak nem találtak jobb szórakozást. "Nekem van pasim, csak röhögni jöttem" - magyarázta az egyik lány, de barátja, Ricsi figyelmeztette, hogy nem maradnak sokáig, ha tényleg nem lesz alkohol. Nem volt, fél órával a kezdés után már nem is láttam őket.

Az ismerkedő rendezvényt a Nemzeti Táncszínházban tartották, ahová lelkesen be is tódultak az arra járó turisták, illetve idősebb hölgyek. Már azt hittem, hogy rossz helyen járok, amikor a bejáratnál észrevettem Buzánszky Jenőt, de azt mondta, nem párt találni érkezett, hanem a szomszédban tartott vitézavatásra igyekszik.

A Táncszínházban semmi nem utalt arra, hogy a párkeresésbe belefáradt fiatalok estjét tartják. A táncparkett köré kitett székeken főleg csillogó ruhákban díszelgő nénik, zokni-szandálos nyugdíjasok, és Budapest Guide könyvet szorongató turisták várták a kezdést. Az újságírók homlokán gyülekeztek az izzadságcseppek, mert egyetlen olyan fiatalt sem lehetett mikrofon elé állítani, aki párkeresésre jött.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Hívtam egy délceg urat

Rögtön leültem egy ezüstös blézerben szótlanul üldögélő, parádésan kisminkelt idős hölgy mellé. Elméselte, hogy az Egyesült Államokban él, néhány hétig van most Magyarországon, és annyira imádja a táncot, hogy nem akarta kihagyni ezt a rendezvényt. A hölgy amúgy Kaliforniában rendszeresen tangózik is - 31 éves amerikai partnerével.

Teljesen tisztában volt azzal, hogy ez a mostani este a fiatal szingliknek szól, ő csak a tánc miatt jött, bár a biztonság kedvéért hívott partnert. "Hívtam egy délceg urat, de nem jött el" - sajnálkozott a hölgy folyton az óráját lesve. A hölgy mellett egy idős házaspár hallgatózott: mint mondták, a Várban sétáltak, kíváncsian betértek ide, és csak a beszélgetésünkből tudták meg, hogy egy párkeresőn járnak, amire nekik már nincs szükségük.

"A rendezvény célja, hogy új ismeretségek szülessenek" - szakította meg a lassan beinduló párbeszédeket Czene-Bánhidi Petra, a rendezvény házigazdája, aki műsorvezető társával, Szép Bencével roppant lelkesedéssel próbálta tűzbe hozni az egyhangúan üldögélő közönséget. Még arra sem tapsolt a közönség, amikor a házigazdák bemondták, hogy "az est zárásaként Bergendy húzza a talpalávalót".

Egyelőre nem találtunk senkit, aki párra talált volna.

* * *

Elindult a Facebook-oldalunk, ahol friss híreket és a hírekből kimaradó érdekességeket olvashat. Kövessen minket!