Tagadják, hogy veszély lenne Almásfüzítőn

Vágólapra másolva!
A Le Monde című francia napilap a Greenpeacre hivatkozva azt írta, hogy az almásfüzítői vörösiszap-tározókat és más ipari létesítményeket is veszélyeztet a Duna áradása. Az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője kizártnak és szakmailag érthetetlennek nevezte a lap feltételezését. Határozottan tagadta a cikk állítását az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője is.
Vágólapra másolva!

Egy Almásfüzitőn készült riportot közölt a hazai árvízzel kapcsolatban a Le Monde francia napilap. A Félő, hogy az árvíz újabb vörösiszap-szennyezést okoz Magyarországon című cikkben a mértékadó francia liberális napilap azt írta, hogy a Greenpeace két éve próbálja felhívni arra a figyelmet, hogy az almásfüzitői tározóban nem dolgozzák fel a vörösiszapot, más, az ország különböző részeiből odaszállított mérgező hulladékokkal együtt.

A cikk szerint a Le Monde tudósítóját az árvízi helyzetre hivatkozva két civil ruhás rendőr nem engedte a helyszín közelébe, amit azzal indokoltak, hogy a "víz nyaldossa a tározót".

A lap azt írta: a környezetvédő szervezet szerint más ipari létesítményeket is veszélyeztet a jelenlegi árvíz. A Le Monde újságírója úgy látja, hogy a magyar médiában erről alig van szó. "A rádióállomások elsősorban a nehéz napok hőseivel foglalkoznak. Azokkal az önkéntesekkel, akik homokzsákokat cipelnek a házak elé és erősítik a gátakat ... És azzal a szolidaritással, amely az egész országban érződik. A lakosság mobilizálásán kívül, úgy tűnik nem akarnak általános nyugtalanságot kelteni" - hangsúlyozta a Le Monde.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese és az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője az MTI-nek vasárnap nyilatkozva kizártnak és szakmailag érthetetlennek nevezte a Le Monde feltételezését. A vastag, kőszórással stabilizált földgát mögötti, mintegy 1 kilométer hosszú almásfüzítői tározórész évtizedek óta része az Almásfüzítő-Komárom árvízvédelmi vonalnak - mondta.

Hozzátette: aggodalomra semmi ok, ez a töltésszakasz éppen az előtte futó, 100 méter széles védőtöltés miatt a legstabilabb. A víz nem tudja kimosni a vörösiszapot.

A tározó tervezett rekultivációja megtörtént, egyes részeinek lefedése még tart. Azt mondta: a helyszínre azért nem juthatnak be illetéktelenek, mert zárt ipari területről van szó. Hangsúlyozta, hogy a mechanikai védelemmel ellátott gáttest állékonyságát évente többször vizsgálják.

Határozottan tagadta a Le Monde állítását az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője is. Kossa György dandártábornok az MTI-nek vasárnap kijelentette: a társhatóságok és a katasztrófavédelem folyamatos felügyelet alatt, az áradás miatt pedig még fokozottabb figyelem alatt tartja az ipari létesítményeket, és semmi olyan kockázat nincs, amely veszélyeztetné az üzemeket vagy a tározók gátrendszerét.

A dandártábornok, aki a dunai árvízi védekezés operatív törzsének parancsnoka is, azt mondta: az almásfüzitői vörösiszap-tározó gátfalai stabilak. Az építmény a vízszinthez viszonyítva 6-7 méterrel magasabb, a régi tározók pedig 2-3 méterrel magasabbra épültek.

Az országos iparbiztonsági főfelügyelő kijelentette: nincs semmilyen kockázat, amely vörösziszap-tározó gátrendszerét veszélyeztetné. Megjegyezte, a hét almásfüzitői felhagyott tározóból hat már teljesen, a hetedik pedig 80 százalékos szinten rekultivált.

Közlése szerint egyetlen dunai kikötőben, egy gázlefejtő állomásnál történt védelmi intézkedés, úgy, hogy kiürítették a létesítményt, de azt minden tavasszal és ősszel, egy lehetséges árvízveszély esetén megteszik.

Orbán Viktor, miniszterelnök pénteki árvízi sajtótájékoztatóján az illetékes szakhatóságoktól kapott jelentésre hivatkozva szintén megemlítette, hogy az almásfüzitői vörösiszap-tározókat nem veszélyezteti az árvíz, a gátak szilárdsága megfelelő és nem várható, hogy az árvíz szennyeződést mosson be a Dunába.