Utálom, hogy mindenhol összefüggést sejtenek

Tállai András, belügyminisztériumi államtitkár
Vágólapra másolva!
Nem lát semmi szokatlant Tállai András belügyminisztériumi államtitkár abban, hogy a fociklubja, az idén az élvonalba jutott Mezőkövesd 400 millió forintot kap a kormánytól. Azt mondta, eredetileg többet kért a stadion fejlesztésére, de szemernyit sem lobbizott a pénzért, viszont örült Orbán Viktor gratulációjának. Korábban ennél kisebb összegeket osztogatott a kormány a focikluboknak, és egész sportágak vannak, amelyek évekig nem kapnak ennyi pénzt az államtól.
Vágólapra másolva!

Nagy nap lesz 2013. július 27-e a mezőkövesdi focicsapat történetében. A Mezőkövesd Zsóry SE ugyanis ekkor játssza első NB I-es mérkőzését - igaz, idegenben, az MTK ellen. Az még bizonytalan, mikor rendezik az első élvonalbeli meccset Mezőkövesden, a stadion ugyanis még nem felel meg az első osztályú szabályoknak.

A pénz most már biztosan nem jelent problémát. Csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a 17 ezres borsodi kisváros focicsapata 400 millió forintos támogatást kap a kormánytól. Nem véletlenül mondta tehát magabiztosan a HírTv-nek július elején a klub elnöke, Tállai András, aki fideszes parlamenti képviselő és a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára is, hogy "a stadion is kész lesz, a csapatunk is jó lesz".

Nem volt titok, hogy a második vonalból most az első osztályba feljutott mezőkövesdi csapatnak rengeteg pénzre van szüksége ahhoz, hogy az új szezonban a saját pályáján is játszhasson. Az élvonalbeli induláshoz ugyanis a szabályok olyan követelményeket írnak elő, amelyeknek a mezőkövesdi stadion távolról sem felel meg. Ötezer fős lelátó, ebből legalább ezer ülőhely; külön bejáratú vendégszektor; ezer vendégenként tíz WC; új beléptetőrendszer; a világítás kiépítése - jelenleg mezőkövesdi pályán ezek közül egyik sincs meg.

Tállai András klubelnök a csapat honlapjának májusban a többszáz milliós beruházás finanszírozásáról azt mondta, hogy a tao-rendszerben 190 millió forinthoz jut az egyesület által alapított kft., ezt az önkormányzat 60 millió forinttal kiegészíti, és saját tárcájánál, a Belügyminisztériumnál is pályáztak támogatásra. Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy az államtitkár klubja nem akármilyen sikerrel járt: a kormány 400 millió forintot ad a létesítmény fejlesztésére az állami tartalékból.

Tállai András, belügyminisztériumi államtitkár és mezőkövesdi klub vezetője Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szemernyit sem lobbizott

"Semmi szokatlan nincs abban, ha a kormány egy kiemelkedően sikeres csapatot támogat" - mondta az Origónak Tállai András, aki nem is érti, miért érdeklődnek annyira az újságírók csütörtök óta. A fideszes államtitkár azt állítja, ő maga "szemernyit sem lobbizott" sem a miniszterelnöknél, sem más kormánytagoknál, a támogatási kérelmet a csapat nyújtotta be. Orbán Viktor és közte mindössze annyi szó esett a feljutásról, hogy a kormányfő gratulált a csapat sikeréhez.

"Utálom, hogy mindig mindenhol összefüggést sejtetnek, hogy biztos a fideszes államtitkár intézte el. Hát nem, én ennek a klubnak már akkor tagja voltam, amikor a Fidesz még nem is létezett, és már akkor - 15 éve - az elnöke, amikor még semmilyen tisztséget nem töltöttem be" - dohogott a politikus, aki egyébként 2002-től 2010-ig a polgármestere is volt Mezőkövesdnek. A támogatási igény Tállai szerint egyébként "messze magasabb" volt a kormány által megítélt 400 millió forintnál, de hogy pontosan mennyi, azt nem árulta el.

Tállai ugyanakkor nem lehet elégedetlen ezzel a 400 milliós összeggel sem, a kormány ugyanis általában azért kevesebb pénzzel támogatja a csapatokat. Tavaly például három nagy múltú futballklub kapott közvetlen támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumától - derült ki Doncsev András államtitkár egy írásbeli kérdésre adott májusi válaszából. Az FTC, az MTK és a Vasas is 100-100 millió forintot kapott a stadionok fejlesztésére és működtetésére. Igaz, a Fradinak és a Debrecennek közben új stadionja is épül, melyekre összesen több mint 22 milliárd forintot költ majd a állam.

A 400 millió forint kivételesen magas összeg egy magyar futballklub életében, a Napi Gazdaság összessítése szerint ugyanis tavaly mindössze négy élvonalbeli csapatnál (Videoton, DVSC, FTC, Győri ETO) gazdálkodtak ennél magasabb összegből. A most az Európa Ligában továbbjutott Budapest Honvédnak is ennél kevesebb, 376 millió forint volt tavaly a teljes árbevétele.

"De más egyesületek nem jutottak fel az NB I-be" - reagált Tállai András arra felvetésre, hogy a Mezőkövesd nagyobb támogatást kapott, mint más egyesületek korábban. A támogatást Tállai szerint ugyanis a feljebb lépéshez szükséges fejlesztésekre, nem pedig a sportklub működésére kérték, illetve kapták meg a kormánytól. (A másik élvonalba feljutott csapat, az Orbán Viktor által alapított felcsúti Puskás Akadémia stadionja szintén épül, és a tervek szerint jövőre készül el.)

A szabadidősport egy év alatt kap ennyit

A többszáz millió forintos támogatás más sportágakban még ritkább. Mint arra a Cink.hu is felhívta a figyelmet, a nem olimpiai sportágak teljes állami támogatása 2012-ben 187 millió, 2011-ben pedig 185 millió forint volt, vagyis az elmúlt két évben sem kaptak ennyit ezek a sportágak, mint most a Mezőkövesd. A Magyar Olimpiai Bizottság 2012-es stratégiájában pedig az szerepel, hogy a szabadidősportra a kormány tavaly összesen 413 millió forintot fordított, vagyis nagyjából annyit, amelyet most a Mezkövesdnek kioszt.

Tállai az állami támogatásról azt mondta, hogy "végső soron amúgy nem is a futballklub, hanem a város lesz a haszonélvezője", mert a megvalósult létesítményeket a klub a befejezés után átadja majd az önkormányzatnak.