Baszk villamosok járhatnak az 1-es és a 3-as vonalán

Vágólapra másolva!
Egy hónap múlva aláírhatják a szerződést, a villamosok pedig 2015-ben érkezhetnek meg. A baszk CAF 27 milliárd forintos ajánlattal nyerte meg a tendert.
Vágólapra másolva!

A baszk CAF ajánlata lett a befutó a BKK fővárosi villamostenderén az Index információi szerint. A cég 27 milliárdos ajánlata jobb volt a Siemensénél, a másik három versenybe szálló gyártót, a lengyel PESA-t, a cseh Skodát és a svájci Stadlert pedig különböző okok miatt kizárták.

A CAF Urbos 3 villamosa Belgrádban Forrás: CAF

A 27 milliárd forintért cserébe a baszk cég 25 darab rövidebb (34 méteres) és a 12 darab hosszabb (56 méteres) alacsonypadlós, hosszában átjárható villamost szállít. Az 1-es és 3-as vonalak új villamosaira szánt 35 milliárdos uniós keretből így még marad is pénze a BKK-nak és a Fővárosi Önkormányzatnak - írja az Index.

A lap szerint ugyanakkor szinte biztosra vehető, hogy az eredményt a vesztesek megtámadják a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Ezzel együtt az Index úgy tudja, hogy egy hónap múlva már szerződéskötésre számítanak az érintettek. A villamosoknak 2015 végéig meg kell érkezniük, akkor zárul le az uniós ciklus, amíg a támogatás felhasználható. A gyártásra így elég szűk lesz a határidő.

A szerződésben lesz egy további 87 villamosra szóló 5 éves opció, amelyet a BKK akkor használhat ki, ha lesz pénze. A második szállítmányban már akkumulátoros villamosok is lehetnek, a Kossuth téren ugyanis le akarják bontani a felsővezetéket. A villamosbeszerzés egy százmilliárdos csomag része, ebből finanszírozzák még az 1-es és a 3-as villamos meghosszabbítását, rekonstrukcióját, valamint a budai csatlakozó villamosok kiépítését - írja az Index.

Debrecenben júniusban mutatták be az oda érkező új Urbos 3 villamost egy nyílt napon Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt