Vágólapra másolva!
Hiába akart, nem adhatott vért egy leszbikus pár, mert a doktornő sértegetések között kizárta őket a véradásból. A pár az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, a vérellátó pedig bocsánatot kért tőlük.
Vágólapra másolva!

Bocsánatkéréssel zárult az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt az az eljárás, amelyet egy leszbikus pár indított egy doktornő homofób megjegyzései miatt. Egy vidéki leszbikus pár a tavasszal véradásra jelentkezett a lakóhelyén szervezett véradáson. Amikor a véradást vezető orvos megtudta, hogy a pár leszbikus párkapcsolatban él, betegnek nevezte őket, és kizárta őket a véradásból.

A pár a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának javaslatára az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. Az eljárás keretében egyezség született: az Országos Vérellátó Szolgálat elnézést kért a kérelmezőktől, és vállalta, hogy a véradóknak szóló tájékoztatója kiegészítésével teremt egyértelműbb helyzetet.

A Háttér Társasághoz számos bejelentés érkezett hasonlóan homofób egészségügyi szolgáltatókról, de ezekben az esetekben az érintettek nem mertek a hatóságokhoz fordulni. A társaság közleményében azt írta, hogy az elmúlt időszakban több egészségügyi témájú kutatásban is részt vettek, amelyben lesújtó kép rajzolódott ki a hazai egészségügyi oktatásról és ellátásról. A kutatásban részt vevő végzős orvostanhallgatók több mint kétharmada például úgy nyilatkozott, hogy nem vagy csak érintőleges találkozott egyetemi tanulmányai során a homo- és biszexualitás orvosi megítélésének kérdésével, 73 százalékuk szerint az egyetemnek többet kellett volna foglalkoznia az LMBT emberek sajátos egészségügyi szükségleteivel.