Megalakítja a Vének Tanácsát az MSZP

Vágólapra másolva!
Az MSZP szerint rosszzul kezelték a bajai videó ügyét, és ez nem történt volna meg, ha nagyobb a tapasztalatuk, ezért egy elnöki tanácsadó testületet állítanak föl korábbi meghatározó szocialistákból.
Vágólapra másolva!

Átalakult az MSZP kommunikációs vezetése a bajai videó ügye után – írja az Index.hu. Ferencz Gábor, a Népszabadság korábbi lapszerkesztője lett az MSZP kommunikációs igazgatója, míg a párt szóvivője továbbra is Kormos Kata és Török Zsolt lesz. A párt úgy látja, hogy nem tudták kivédeni a bajai videó ügyét, amit a párttal szembeni provokációnak tartanak, ezért a jövőben Mesterházy Attilát egy elnöki tanácsadó testület segíti – idézi az Index.hu a Népszavát. A tanácsadók között említik Lendvai Ildikó és Kovács László korábbi pártelnököket is, valamint Földes Györgyöt, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója.

Az Index ugyanakkor úgy értesült, Mesterházy Attila ennél egy jóval szélesebb körből kér fel korábbi meghatározó szocialista figurákat a Vének Tanácsába. A két pártelnök, valamint Földes mellett külöféle volt szakpolitikusok, egy-egy terület képviselői lesznek tagjai a testületnek.

A felkért szakértők között van Tóth Károly, aki korábban nemzetbiztonsági ügyekkel foglalkozott, és Podolák György egykori frakcióvezető-helyettes, aki a parlament Gazdasági és Informatikai Bizottságát, valamint annak energetikai albizottságát vezette.

Rajtuk kívül még felkérést kap a Vének Tanácsába a sportügyekkel foglalkozó Jánosi György és a volt házelnök, Katona Béla is, valamint Fazekas Szabolcs volt ipari miniszter és EP-képviselő, aki jelenleg az Európai Számvevőszék tagja. Az ő esetében felmerülhet, hogy mostani megbízatása összeférhetetlen a politikai szerepvállalással, ettől is függ, hogy részt vesz-e majd Mesterházy testületében. Jánosi és Katona pedig visszavonultak a politikától, a részvételük ezért nem biztos még.