Hajléktalantábor lesz a Hungexpón

Vágólapra másolva!
Minden hajléktalannak jut majd télen ellátás Budapesten, a Hungexpo területén tízezres nagyságrendben tudnak kulturált helyet adni a rászorulóknak - jelentette be Tarlós István főpolgármester.
Vágólapra másolva!

Minden hajléktalan embert el tudnak helyezni télen, a krízisidőszakban, a meglévő szálláshelyek mellett a Hungexpo területén akár tízezres nagyságrendben tudnak kulturált helyet adni a rászorulóknak - közölte Tarlós István, Budapest főpolgármestere kedden egy budapesti sajtótájékoztatón.

A főpolgármester azt mondta, hogy a közterületen való életvitelszerű tartózkodását tiltó rendeletben, amelyről csütörtökön szavaz a fővárosi közgyűlés, nem szándékoznak szerepeltetni a burkolt járdákat, de 29 fővárosi aluljáróban tilos lesz élniük a hajléktalanoknak. Tarlós István azért javasolta, hogy a járdák ne kerüljenek be a rendeletbe, mert annak nem lehetne érvényt szerezni. "Nem lehet minden utcába rendőrt, szociális munkást, közterület-felügyelőt állítani" - fogalmazott. A törvény világörökségi területet eleve kizárja a hajléktalanok által használható területek közül. A kerületi javaslatok külön mellékletet képeznek - mondta a főpolgármester, majd megjegyezte, hogy van olyan kerületi javaslat, amelyet nem tud értelmezni.

A főpolgármester hangsúlyozta, a rendelet nem a hajléktalanok ellen készül. A hajléktalanprobléma elsősorban egészségügyi és szociális kérdés - mondta, majd hozzátette: nem egészséges aluljárókban élni, ott hagyni a hajléktalan embereket nem jelent megoldást és gondoskodást.

A főpolgármester szólt arról, hogy 2010 óta ezerrel nőtt a hajléktalan-szálláshelyek száma, egészségügyi központot létesítettek nekik, létrehozták a Budapesti Hajléktalanügyi Konzorciumot, valamint az elmúlt három évben elérték, hogy töredékére csökkent az utcán kihűlés miatt életüket vesztő emberek száma. Megoldatlan problémának nevezete ugyanakkor a hajléktalanok esetében az addiktológiai és pszichiátria ellátást.

Tarlós István közölte, tervezik új krízishelyek megnyitását, további lábadozók üzemeltetését, valamint speciális mentőautó rendszeresítését, amely lehetővé tenné a helyszíni fertőtlenítést. A fejlesztésekre megnyílt egy mintegy nyolcvanmillió forintos támogatási lehetőség a Belügyminisztériumom (BM) keresztül - tette hozzá. Tarlós István szólt arról is, hogy az OPNI, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásával több száz ember került az utcára. Egy szakmai értékelés szerint az utcára került betegek közül nagyjából háromszázan ön- és közveszélyesek - mondta.

9 ezer hajléktalan van Budapesten

Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott is azt mondta, ha a krízisidőszakban szükséges lesz, akkor a Hungexpo területén biztosítanak majd helyet, egészségügyi ellátást és tisztálkodási lehetőséget a hajléktalanoknak. Az Örs vezér tere közelében lévő Hungexpón rendszerint vásárokat, szakkiállításokat tartanak.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, a Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium egyik vezetője azt mondta, a magyar hajléktalanellátás az egyik legjobban szervezett, viszont "igaz az is, hogy nagyon könnyű hajléktalanná válni és nagyon nehéz belőli kijönni". Kérdésre válaszolva elmondta, becslése szerint Budapesten 9000 hajléktalan él, ebből 7500-at "látnak is", és a fővárosban 7000 hely van számukra. Vecsei Miklós közölte, hogy a téli időszakban lesznek 120 százalékosan telített helyek. Mindenkit el fognak tudni helyezni, a túlélést biztosítani fogják a téli hidegben - hangsúlyozta.