Egy nagy alvás hiányzik a magyar apának

Ifjú apák a plasztikai sebészeten, férfiak szépülnek egy kambodzsai klinikán
Vágólapra másolva!
Plusz tíz kiló, őszülő haj és mélyülő ráncok - ezek a gyerek születése utáni alváshiány és stresszes életmód tünetei az újdonsült apukáknál. Amerikában már külön szépészeti beavatkozásokat ajánlanak a megviselt apáknak, és bár a magyarok is panaszkodnak, ők többnyire beérik egy-két haverokkal töltött szabad estével, egy mozival, vagy egy jó nagy alvással.
Vágólapra másolva!

Megviselte a gyerek születése utáni időszak? Keveset tud aludni, és emiatt felpuffadt a szeme? A sok új tennivaló miatt nincs ideje lejárni az edzőterembe, ezért felszaladt pár plusz kiló? Ha eddig a pontig azt gondolta, hogy ezek a kérdések egy pár hónapos csecsemő édesanyjának szólnak, téved. Az újszülött érkezése egy - az Egyesült Államokból elindult - új őrület szerint annyira megviseli fizikailag az az apákat, hogy külön nekik szóló plasztikai sebészeti csomaggal igyekszenek enyhíteni a kínjaikon. A jelenség neve: Daddy Makeover, vagyis kispapa-átalakítás.

Az anyákban rejlő piaci lehetőségeket már hosszú évek óta kiaknázzák a szépségiparban dolgozók, de az élelmes doktorok rájöttek, hogy a férfiak hiúságára is érdemes alapozni. A Wall Street Journal Market Watch piacfigyelő adatai szerint 2011-ben minden eddiginél több férfin hajtottak végre szépészeti műtétet. Összesen 800 ezer férfiról van szó, ami az összes plasztikai műtét 9 százalékát teszi ki. A legnépszerűbb beavatkozás a férfiak körében a hasplasztika és a mellkisebbítés. A többre vágyó plasztikai sebészek szerint a beavatkozásokhoz jó apropót kínálhat a gyerek születése is.

Maradandó sérülések

Az apukáknak szóló szolgáltatást kínáló amerikai klinikák azzal érvelnek, hogy még a világ legangyalibb csecsemői is stresszel járnak, az idegeskedés pedig egyenes út az idő előtt megjelenő ráncokhoz. Innen már pedig már tényleg csak egy lépés, hogy az apák önbecsülése a béka feneke alá kerüljön. Azt ugyan a csomagot hirdetők is elismerik, hogy a férfiak nem mennek keresztül ugyanazon a fizikai és lelki traumán, mint az anyák, de a munka miatt rájuk nehezedő nyomás, az anyagiak előteremtése, a gyerek nevelése ront a megjelenésükön. Egyre kevesebb idejük jut a sportra, és új, rohanó életmódjuk miatt gyakrabban esznek egészségtelen ételeket, gyorskajákat, így hízni kezdenek.

Rob Lowe a Túl a csillogáson című filmben. Forrás: HBO

Ráncok, elhízás, kialvatlanság - ezeket a tüneteket észlelték saját magukon azok a középkorú édesapák, akiket megkérdeztünk, milyen hatással volt rájuk a gyerek születése. A harmincas éveiben járó András azt mondja, kis túlzással azóta nem aludta ki magát, hogy az első gyereke megszületett. Ő a gyerek születése előtt sem volt az a kifejezett edzőterembe járó típus, neki éppen a 10-15 kilós gyerek emelgetése jelentette az igazi edzést.

„Igazából az első gyerek, illetve a saját tétovaságunk miatti idegeskedés, aggódás hagyott végérvényes nyomokat rajtam, elsősorban belsőleg. Hogy a ráncaim, az elveszejtett hajam a normál erózió, vagy a születés utáni időszak eredménye, azt nem tudom, de sejtem, hogy az utóbbi. Számunkra az igazi megpróbáltatás a fogzás időszaka volt, két hónap alatt zombikká váltunk, akiknek egy célja volt mindössze, hogy a gyerek visszaaludjon. És hogy mindendezek után elmennék-e egy daddy makeoverre? Nyilván nem. A hiúsági szintem nem igényli, ezért a makeover költségét inkább egy jó nyaralásra költeném" - mondja Zsolt.

Egy másik háromgyerekes apuka szerint semmivel nem volt durvább a gyerekszülés utáni pár hónap, mint néhány átbulizott vagy végigdolgozott hónap. „Pont olyan szarul néztem ki, mint ezek után. Fizikailag kikészít, miközben lelkileg csomó pluszt ad”. Azt mondja, szerinte nem a gyerektől függ, hogy az ember mennyit tud magával foglalkozni, hanem azzal, hogy mennyire engedi szabadon a párja.

Férfiak szépülnek egy kambodzsai klinikán. Forrás: AFP/Tang Chhin Sothy

A szintén háromgyerekes Laci szerint az alváshiány meglátszik mindenkin, és nem csak külsőleg. "Nyúzottabbak vagyunk, ingerlékenyebbek, a stressz is előbb megtalál. Persze a testi tünetek se maradtak el: ráncosodni és őszülni kezdtem, de nem ezek a legzavaróbbak, hanem az, hogy az embernek nincs ideje a gyerekek miatt a rendszeres mozgásra, kirándulásra, eltunyul, és emiatt hízni kezd. A hasamon látszik a legjobban, hogy gyerekeim vannak. Az első gyerek születése óta ugyan lassan, de folyamatosan hízom, 6 év alatt nagyjából 13 kilóval lettem nehezebb".

A kényeztetés jól jött volna

Kés alá ugyan nem feküdnének, de a kényeztetés valamilyen formája azért jól jött volna a friss apukáknak. Haptákban álló, pár óra szabadságot adó bébiszitter, egy színház vagy mozi a feleséggel, és a rendszeres mozgás - ezeknek örültek volna igazán. Gergő közérzetének pedig az tett jót, ha úgy tudott elmenni bulizni a haverjaival, hogy nem kellett a fürdetésre hazaérnie.

Bár Magyarországon is egyre több férfi fordul plasztikai sebészhez, ezt egyelőre nem az motiválja, hogy megviselte volna őket a gyereknevelés. A Best of You klinikánál nagyjából 15 százalék a férfi páciensek aránya, gyakori a botoxkezelés, a műtétek közül a szemhéj-, arc-, hasplasztika, valamint a zsírleszívás. Ugyanakkor maga a klinika is azt hirdeti, hogy bár a stressz és az alvatlanság mindenkin nyomot hagy, nem a plasztikai sebész a megoldás, hanem a pihenés.

„Természetesen lehetnek idősebb apáknál plasztikai beavatkozást felvető változások, de azok valószínűleg a gyermek nélkül is jelentkeznének, sőt erre a generációra sokszor kifejezetten fiatalító hatással van a gyermek születése” – mondták a klinikánál. Rozsos Tamás, a klinika munkatársa úgy látja: Magyarországon egy ilyen csomagnak nincs létjogosultsága, jobban megcélozható az üzleti szférában dolgozó, igényes 35-50 közötti korosztály.

A csomagot kínáló egyik amerikai honlap azt írja, hogy bár a legtöbb férfi tétovázik, hogy kés alá feküdjön-e, de egy társ az oldalukon nyugtatólag hathat rájuk. Emiatt érdemes úgy ütemezni, hogy anyuka és apuka együtt feküdjön be a plasztikai sebészetre. Azzal már nem foglalkozik a honlap, hogy ki vigyáz addig a gyerekre, aki miatt állítólag erre az egészre szükség van.