Vizsgálni fogják a gyanús floridai utat

Vágólapra másolva!
A debreceni cég- és városvezetők pénteken térnek haza a közpénzből fizetett floridai útjukról.
Vágólapra másolva!

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az egyik debreceni önkormányzati képviselő a helyi vezetőkből álló társaság közpénzből finanszírozott floridai útja miatt – írja a Blikk. A lap egy nappal korábban arról számolt be, hogy a szürke novemberi időjárásból a napfényes Floridába menekült bő tucatnyi debreceni cég- és városvezető egy energetikai konferencia ürügyén. Az utazásra úgy derült fény, hogy az egyik résztvevő pálmafás, kókuszdiós képeket töltött fel magáról a Facebook-oldalára, amelyeket később, miután cikk jelent meg róla a Vagy.hu-n, letörölt.

Pajna Zoltán alpolgármester és Szekeres Antal jegyző a hivatalos tájékoztatás szerint saját zsebre ment ki Floridába, de Litauszki Róbert, a városi tulajdonú Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és Csonka Tibor, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. vezetője is most van szabadságon, illetve külföldön. A Blikk információi szerint ők is tagjai a 15 fős csapatnak, amely pénteken tér vissza Magyarországra.

Tagja továbbá a Miskolci Hőszolgáltató Kft. vezetője, Nyíri László is, akinek a Facebookra rövid időre feltöltött, majd hirtelen letörölt pálmafás képei nyomán kirobbant a botrány. A Blikk úgy értesült, hogy a miskolci távfűtőtársaság „felettes cégének", a Miskolc Holding Zrt.-nek a vezérigazgatója is tagja a delegációnak, amely feltételezhetően egy orlandói energetikai konferenciára repült át Floridába.

A Blikk szerint Kósa Lajos debreceni polgármester a botrány kirobbanása után arról rendelkezett, hogy utólag számlázzák ki a résztvevőknek az út költségeit. A lap kérdésére hangsúlyozták, hogy a program szervezésében a polgármesteri hivatal nem vett részt, és a város vezetői közül önkormányzati delegáció tagjaként senki sincs külföldön. A jegyző és az alpolgármester szabadságuk terhére utaztak az Egyesült Államokba, minden költségüket maguk finanszírozzák – közölte a polgármesteri hivatal.

Egy, a neve elhallgatását kérő helyi közéleti szereplő azt mondta, nem könnyű utólag kitalálni, hogyan lehet 15 város-, illetve cégvezető ugyanabban az időpontban a földnek ugyanazon a távoli pontján.