Az elővárosokban bliccelőkre utazik a MÁV

Vágólapra másolva!
Száznál több új kalauz áll munkába a MÁV-nál. Főként a budapesti elővárosi vonatokon dolgoznak majd, és a bliccelőkre vadásznak, errefelé ugyanis nagyon sokan utaznak jegy nélkül, amit eddig könnyen meg lehetett úszni.
Vágólapra másolva!

A menetjegyek és bérletek hatékonyabb ellenőrzése érdekében új fedélzeti jegyellenőr munkakört hozott létre a MÁV-START, emellett százzal növeli a jegyvizsgálók létszámát – közölte a MÁV. Huszonöt ellenőr már munkába állt, decembertől újabb ötvenen és jövő tavasszal további ötvenen követik őket.

Forrás: MTI/Jászai Csaba

Az új kalauzok főként a budapesti elővárosi forgalomban teljesítenek szolgálatot, mivel itt a legjellemzőbb a visszaélés a MÁV szerint. Itt a bliccelők a sok utas között és a rövidebb út alatt könnyebben el tudnak bújni.

Ezek a kalauzok egy kicsit különböznek a többitől: nem látnak el forgalmi tevékenységet – például vonatindítás engedélyezését –, mint az eddigi jegyvizsgálók. Viszont mindkét munkakörben dolgozók fokozott büntetőjogi védelem alatt állnak, mivel közfeladatot látnak el.