Még ritkábban járunk trafikba

Vágólapra másolva!
A NAV adatai szerint tovább csökkent a legális dohánykereskedelem Magyarországon. A csempészmárkák viszont már a fővárosban és nyugati országrészben is hódítanak.
Vágólapra másolva!

A vámhatóság adatai szerint az utóbbi kilenc hónapban tovább csökkent a legális dohánytermékek forgalma itthon – írja a Napi Gazdaság. Szeptemberig 7617,3 millió szál cigaretta fogyott, ez azonban csak az előző év azonos időszakában mért forgalom 76 százaléka. A 2012-es forgalmat ugyan húzták az adóemelések miatt betározások, ám a lap figyelmeztet: az idei számok a 2011-esekhez képest is igen alacsonyak.

Egyedül a kedvezményesebb adóhányad miatt olcsóbb szivarkák forgalmában tapasztalható növekedés, ezekből 30 százalékkal többet adtak el 2012 első kilenc hónapjához képest, 2011 azonos időszakához mérve pedig majd háromszoros. Hasonló okokból a fogyasztási, azaz a vágott dohány legális piaca is növekszik, azonban ezek együtt sem ellensúlyozzák a teljes legális piac zsugorodását.

A NAV adatai alapján leszűrhető a következtetés, hogy a magasabb adótétel miatt átalakultak a dohányzási szokások. Az alacsonyabb ár miatt többen választják a vágott dohányt és a szivarkát, azonban ezek sem válták ki a teljes csökkenést. Ez pedig azt jeleni, hogy egyre többen szereznek feketén dohányárut.

Szintén a szerdai Napi Gazdaság ír arról, hogy a prémium cigarettamárkák is megjelentek az illegális forgalomban, a hagyományos csempészmárkák (például az ukrán Priluki vagy a fehérorosz Jin Ling) pedig már nemcsak az ország keleti részén, de a fővárosban és az ország belsejében is hódítanak. A Jin Ling kiskereskedelmi ára 120-130 forint, itthon a márka átlagos feketepiaci ára 500 forint körül alakul.

Budapesten is erősödik a feketepiac, újra megjelentek a prémiummárkák: Marlborót például már 600 forintért is kapni. A feketézés azonban nem csak a forgalmazóknak, hanem a termelőknek is problémát jelent, ugyanis a földekről is több tonna dohányt loptak el idén.