Hat év fogházra ítélték Rezesovát

Hat évet kapott Rezesova, Rezesova-per Gödöllőn, Eva Rezesova tavaly okozott ittasan balesetet az M3-ason
Vágólapra másolva!
Hat év fogházbüntetésre ítélte a bíróság az ittasan balesetet okozó Eva Rezesovát, aki leghamarabb a büntetése kétharmadának letöltése után bocsátható szabadlábra. Rezesová gondterhelten nézegette a közönséget, miközben az ítéletet hallgatta. Annak azért örült, hogy a fellebbezése elbírálásáig nem kell börtönbe vonulnia, hanem házi őrizetbe kerül.
Vágólapra másolva!

A Gödöllői Járásbíróság – a Budakörnyéki Törvényszék épületében – pénteken reggel hat év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Eva Rezesovát. Öt évre a járművezetéstől is eltiltották, valamint 5 680 000 forintot kell megfizetnie a bűnügyi költségekből. A szlovák nő bűnös ittas járművezetésben, de a bíróság nem találta bűnösnek a közúti veszélyeztetés vádjában. A fogházból leghamarabb négy év múlva szabadulhat.

Eva Varholíková Rezesovát ittas járművezetéssel vádolták, amely miatt balesetet okozott az M3-as autópályán, és négy ember meghalt. Az ügyész korábban letöltendő börtönbüntetést kért, míg a védőügyvéd a vádlott felmentését kezdeményezte. Az ítélet elhangzása után mindkét oldal fellebbezett: az ügyész súlyosbításért, Rezesová és védője pedig felmentésért. Rezesová házi őrizetben várhatja meg a jogerős döntést, döntött a bíró, ami után Rezesová külön köszönetet mondott a döntésért.

Eva Rezesová az ítélethirdetés közben Fotó: Tuba Zoltán – Origo

Tudósítónk szerint a tárgyalóterem teljesen megtelt, és a bíró közölte, hogy a várhatóan hosszúra nyúló indoklás közben több szünetet is kell majd tartani. Eva Rezesová, amikor a szünetek után bevezették, mindig gondterhelt arccal nézett végig a hallgatóságon, egyébként pedig halkan sugdosva kommunikált a tolmácsával.

Az áldozatok hozzátartozói fekete ruhában ülték végig a tárgyalást. Egyikük, egy idősebb nő hangosan sírt akkor is, amikor meghallotta, hogy a négy ember halála elkerülhető lett volna, ha Rezesová szabályosan vezet, és akkor is, amikor a bíró úgy döntött, hogy csak házi őrizetbe helyezi a vádlottat addig, amíg megszületik a jogerős ítélet.

A bíró enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy Rezesová büntetlen előéletű, két gyereket nevel, egészségügyi problémákkal küzd, és azt is, hogy nem volt kizárható, hogy a sértett Fiat is szabálytalankodott, valamint, hogy csak enyhén volt részeg a szlovák nő a baleset idején. Súlyosbította viszont a helyzetét, hogy a baleset előtt többszörösen és hosszú időn át megszegte a közlekedési szabályokat. Ha a vádlott szabályosan közlekedett volna, akár a baleset is elkerülhető lett volna, de az biztos, hogy kisebb erejű ütközés esetén nem gyulladt volna ki a Fiat - jelentette ki a bíró.

Hiteltelen védekezés

Az indoklásban többek között arról beszélt a bíró, hogy Rezesová legalább 165 kilométer per órával száguldott az autópálya belső sávjában, 0,51–0,80 ezrelék alkohollal a vérében. A bíró szerint ugyanakkor nem lett volna elkerülhető a baleset, mivel a Fiat – amelynek utasai meghaltak, miután Rezesová a terepjárójával hátulról beléjük rohant – lehetséges, hogy szabálytalanul előzött, így a szlovák nő talán akkor is nekiütközött volna, ha megfelelő gyorsasággal tud reagálni. A Fiat azonban nem gyulladt volna ki – tette hozzá a bíró.

A szakértői vélemények eltértek abban, hogy mennyi alkoholt fogyasztott Rezesová, de az biztosnak tűnik, hogy - a nő állításával szemben - a baleset előtt már ivott. Rezesová azt állította, hogy a baleset miatti sokk hatására meghúzott egy vodkásüveget, ezért volt alkohol a vérében. Mivel Rezesová csak 48 kilós, és a gyomra üres volt, az egyik szakértő szerint ha alkoholt ivott, az rögtön a vérébe került. Vagyis a szakértő szerint a vallomása akár igazolható is, de ettől még nem biztos, hogy igaz. Azt is megállapította egy szakértő, hogy egyértelműen nem derülhet ki, hogy a szlovák nő mikor és mennyit ivott, ugyanis túl későn, a baleset után két órával vettek csak mintát a véréből.

A bíró azonban a bizonyítékok értékelése után arra jutott, hogy kizárt, hogy Rezesová vezetés közben vagy után fogyasztotta el az alkoholt. "A vádlott vallomásának konstruált jellege megállapítható, az alkoholfogyasztás és a baleset körülményei kapcsán is" - állapította meg a bíró, aki ezért csak a nő vallomásának azokat a részeit fogadta el, amelyekre volt más hiteles bizonyíték is.

Eva Rezesová az ítélet meghallgatása közben a védőivel Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Rezesová tudatosan alakította ki a szabályszegő magatartást. Az egyik tanú azt vallotta, hogy a nő általában szabálykövető, de - mondta a bíró - alkohol hatására kontrollvesztés történik. Idézett egy szakértői véleményt is, amely szerint kis mértékű kodein elfogyasztása önmagában még nem jár a vezetésre nézve káros következményekkel, de alkohollal együtt fogyasztva jelentősen növelhette a baleseti kockázatot.

Mások szabálykövető magatartásában csak az bízhat, aki maga is betartja azokat, márpedig Rezesová folyamatosan megszegte őket - jelentette ki a bíró. Az kérdéses, hogy mekkora volt a szembejövő forgalom zavaró hatása - Rezesová ugyanis erre is hivatkozott -, de alapvető elvárás, hogy előzés közben az autós fokozottan koncentráljon. Rádásul az a tény, hogy a vádlott csak az eljárás legvégén állt elő azzal a védekezéssel, hogy a szembejövő forgalom zavarta, teljesen hiteltelenné teszi ezt az állítását - tette hozzá.

A bíró szerint azt kellett megvizsgálni, hogy Rezesová szabálysértései és a baleset között van-e ok-okozati kapcsolat. Tehát, ha a vádlott a megengedett 130 kilométeres sebességgel halad, gondos vezetőként reagál a Fiat "nem kizárható módon végrehajtott sávváltására", akkor elkerülhető lett volna-e a baleset. A szakértők erre a kérdésre azt a választ adták, hogy ha Rezesová szabályos, akkor a két autó vagy felveszi egymás sebességét és nincs baleset, vagy csak kis erővel - 10 kilométer per órás sebességkülönbséggel ütköztek volna, és nem gyulladt volna ki az autó. Az áldozatok halálát az égési sérülések okozták. A Fiat üzemanyagtartályának megrongálódásához márpedig nagy, minimum 30-35 kilométer per órás sebességkülönbség kell.

Négy ember halálát okozta

A vádirat szerint 2012. augusztus 21-én hajnalban az autópályán BMW terepjáróját vezető szlovák milliárdos már tíz kilométerrel a baleset előtt is "közlekedési veszélyhelyzetbe" került az áldozatok Fiat márkájú autójával. Amikor ugyanis a Fiat megelőzte, a szlovák nő nagy sebességgel utánament, és hosszan rávillogott az előtte haladó autóra, majd elhaladva mellette annyira "ráhúzta-rákormányozta" luxusterepjáróját az ádozatok kocsijára, hogy azok csak lehúzódva kerülhették el az ütközést.

Ezután a hatóságok szerint a szlovák nő a leállósávban haladt tovább, így az áldozatok autója újra megelőzte. A vádlott azonban hamarosan felgyorsított, és néhány kilométerrel odébb már újra a Fiat mögött haladt, és mintegy 170 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant a megfelelően kivilágított, jól látható autóba. A vétlen jármű azonnal kigyulladt, és az ütközés hatására nekicsapódott egy a külső sávban haladó tehergépkocsinak, utána a belső szalagkorlátnak, majd 300 méterrel az ütközés után megállt.

Az egyik áldozat hozzátartozója az ítélethirdetés alatt sírva fakadt Fotó: Tuba Zoltán – Origo

Az autóban ülő két házaspár három tagja a helyszínen meghalt, a negyedik súlyos égési sérülései ellenére ki tudott mászni az autóból, ő a baleset után két nappal a kórházban hunyt el.

A nyomozás során felvetődött, hogy Rezesová az alkohol mellett esetleg kábítószert is fogyasztott, mivel a vérében opiátot (ópiumszármazékot) találtak. Ám a nő szerint ez csak a beszedett köhögéscsillapító gyógyszer miatt volt, és ezt a lehetőséget a szakértő sem zárta ki. A 35 éves vádlott mindvégig tagadta bűnösségét. A védelem szerint a nő csak a karambol után, a történtek miatti sokkos állapotban ivott a kocsijában lévő vodkából.

A perben korábban a vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, sajnálja, és mélyen együtt érez az elhunytak családtagjaival. A történtek számára sem egyszerűek, ezzel élete végéig együtt kell élnie neki és családjának egyaránt.