A baloldali lakó letépi, a jobboldali visszaragasztja

rezsicsökkentés, lakóházak, hirdetmény, illusztráció
Vágólapra másolva!
Beköltözik a politika a társasházakba tavasszal, ettől tart több közös képviselő is, miután a Fidesz egy új javaslatban nekik is feladatot szán a rezsicsökkentés kommunikálásában. Jövőre a közös képviselőknek kötelező lesz a házban kifüggeszteni, mennyit nyertek a lakók a rezsicsökkentéssel, különben bírságra számíthatnak. Ki lesz majd a hibás akkor, ha egy lakó letépi a hirdetményt?
Vágólapra másolva!

Több közös képviselőt is megdöbbentett a fideszes Németh Szilárd legújabb törvényjavaslata, amely arra kötelezi őket, hogy a lépcsőházban kommunikálják a rezsicsökkentést. A fideszes képviselő pénteken benyújtott javaslata szerint a közös képviselőknek legkésőbb 2014. február 15-ig ki kell függeszteniük lépcsőházban, hogy az egyes szolgáltatásokon mennyit spórolt a társasház vagy a lakásszövetkezet.

A javaslatban szerepel a hirdetmény sablonja is, amelynek minden magyar lépcsőházban kötelezően kint kell lennie jövőre. Igaz, helyesírási hibával, mert a hirdetményt a tervezetben hosszú í-vel írta a beterjesztő. Ha egy közös képviselő nem teszi ki ezt a hirdetményt, fogyasztóvédelmi bírságra számíthat. A javaslat indoklásából nem derül ki, hogy Németh milyen elgondolás alapján dolgoztatná meg a közös képviselőket.

Megindul a politizálás a lépcsőházakban

"Özönlenek hozzánk a megdöbbenő és értetlenkedő e-mailek" – mondta az Origónak Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke. Szerinte a közös képviselők leginkább attól tartanak, hogy ezzel a változtatással beköltözik a lépcsőházakba a politika, mert a lakók egy része valószínűleg nem fog örülni a kormány kommunikációját erősítő hirdetménynek. "A baloldali lakó letépi, a jobboldali visszaragasztja, aztán a tavaszi közgyűléseken nyilvánosan is egymásnak esnek" – mondta Kaplonyi, aki szerint a közös képviselőknek mindenhol távol kell tartaniuk a politikát a lakóközösségek mindennapjaitól.

A kormány szerint a lakóknak tudniuk kell, mennyivel csökkent a ház rezsije Forrás: MTI/Rosta Tibor

Egy közös képviselő, aki több budapesti, XIII. kerületi társasházért is felel, azt mondta: jelenleg is előfordul, hogy aktuálpolitikai megjegyzéseket tesz egy lakó, és szerinte elkerülhetetlen, hogy a kötelező hirdetmények miatt a közgyűléseken is "záporoznak majd a politikai kritikák". Legutóbb lekommunistázta őt egy lakó, amikor a házakban kifüggesztette a polgármesteri hivatal és a helyi önkormányzati képviselő elérhetőségeit (a XIII. kerületben MSZP-s a polgármester), és a lépcsőházban kirakott tábla pár nap múlva eltűnt.

Egy másik, II. kerületben dolgozó közös képviselő szintén megdöbbent a javaslaton, mert szerinte nem a közös képviselő feladata, hogy a házban hirdesse a kormány intézkedését. Szerinte a lakóknak csak az számít, hogy mennyi a rezsi végösszege, amelyet az év végi elszámoláson fel is fog tüntetni. Azt mondta, nem számít "lázadásra vagy beszólásokra", ha kiteszi a hirdetményt, szerinte a lakók többségét nem fogja érdekelni, a külföldi lakók pedig nem is fogják érteni.

Mi van, ha másnapra eltűnik?

Kaplonyi György szerint a közös képviselők a fogyasztóvédelmi bírságot sem értik, mert a közös képviselő nem egy szolgáltató szervezet, hanem a lakók által választott tisztségviselő, így az elnök nem érti, miért vonatkozik rá a fogyasztóvédelmi törvény. "Ráadásul, mi történik, ha egyik nap kiragasztjuk, majd másnap eltűnik?" – magyarázta Kaplonyi. A szervezet ezért azt javasolja, hogy a képviselők majd fényképpel dokumentálják és esetleg tanúkkal is bizonyítsák, hogy rendben kiragasztották a hirdetményt.

A II. kerületi közös képviselő azt mondta, hogy az is megfordult a fejében, hogy ha ilyen esetben (rejtélyes módon eltűnik a hirdetmény) bírságot kap, akkor a közgyűlésen megszavaztatja, hogy a társasház fizesse ki a büntetés összegét. A jelenlegi javaslat alapján ennek nincs akadálya, ha a közgyűlésen a lakók többsége megszavazza.

Ezt kell jövőre minden társasházban kifüggeszteni

HIRDETMÉNY

a közös tulajdonú épületrészeket érintő közüzemi szolgáltatások díja, valamint a külön tulajdonon belül nem mérhető közüzemi szolgáltatások díja vonatkozásában a rezsicsökkentések eredményeként a társasház tekintetében jelentkező megtakarításról

CÍM

ÉRINTETT KÖZÜZEMI SZOLGÁLTATÁS MEGNEVEZÉSE

Elszámolt időszak:

Fizetett összeg:

A társasház megtakarítása az elszámolt időszakban:

A társasház megtakarítása 2013. január 1-je/2013. július 1-je óta összesen:

Eddig sem bízták a véletlenre

A kormány tavaly döntött arról, hogy mérsékli a közüzemi díjak árát: először az idén januártól tíz százalékkal csökkentették a lakossági gáz, villamos energia és távhő árát, majd novembertől újabb 11,1 százalékos mérséklés következett. Júniusban pedig a szemétszállítási, valamint a víz- és csatornadíjak ára csökkent. A Fidesz nem bízta a véletlenre, hogy a fogyasztók értesülnek-e az intézkedésről: gondoskodott arról, hogy a számlákon is látszódjon, mennyivel csökkent a rezsi.

Az év elején először egyszerűsítették a közüzemi számlákat, mégpedig úgy, hogy narancssárga színnel külön sorban kellett feltüntetni, hogy a fogyasztók hány forintos megtakarítást értek el a rezsicsökkentéssel, külön kiemelve, hogy mindez a kormány döntésének köszönhető. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folyamatosan vizsgálta, teljesítik-e a szolgáltatók az előírásokat, és a nyári ellenőrzéskor tíz távhőszolgáltatónál összesen 56 ezer hibás számlát talált. A közműcégeknek emiatt számlánként tízezer forint kötbért kellett fizetniük a fogyasztóknak.

Talán a több tízezer hibás számla is közrejátszott abban, hogy október végén Németh Szilárd újabb javaslatot nyújtott be arról, hogyan kell kinézniük a számláknak. Ebben a javaslatban a fideszes képviselő előírta, milyen betűmérettel (11-es) és milyen háttérszínnel (például az áram esetében #FF7F50 kódszámú coral, földgáz esetében #FF8C00 kódszámú darkorange) kell nyomtatni a számlákat. Az elfogadott törvény szerint mindezt Times New Roman betűtípussal kell írni, de Németh Szilárd, úgy tűnik, meggondolta magát, és a mostani javaslatban Arialra módosítaná a betűtípust.

A javaslatával kapcsolatban kerestük Németh Szilárdot, de egyelőre nem értük el. A Fidesz sajtóosztálya azt írta, hogy a párt támogatja a javaslatot, "hiszen a társasházban élő és közös költséget fizető emberek jogos elvárása, hogy hiteles és átlátható tájékoztatást kapjanak a rezsicsökkentés hatásáról és arról, hogy jelentkezik mindez a közös költségekben, amelyet ők fizetnek". A párt szerint "ez alapvető fogyasztói jog, nem politikai kérdés".