Bajnai-Tarlós párharcra is készül a fővárosi Fidesz

Vágólapra másolva!
Budapest közigazgatásának átalakításra, a főpolgármester-választás eltörlésére, de Bajnai Gordon főpolgármester-jelöltségére is készülnek a budapesti Fideszesek.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság értesülései szerint a fővárosi fideszesek körében egyre több koncepció születik Budapest közigazgatásának átalakítására, és a 2014-es önkormányzati választásokra.

A lap szerint a Fideszben azzal számolnak, hogy Budapesten jóval erősebbek lesznek a baloldali pártok, mint országosan, ezért nem zárják ki azt sem, hogy az MSZP és az Együtt-PM közös főpolgármester-jelöltet indít. A közös jelölt a kormánypárti politikusok véleménye szerint biztos nem Horváth Csaba lenne, hanem inkább egy olyan súlyú jelöltet állítanának szembe Tarlós Istvánnal, mint Bajnai Gordon. Bár a fideszeseknek nincs információjuk arról, hogy ez reális forgatókönyv lehet majd, azért készülnek rá.

Arról is egyre több szó esik köztük - írja a Népszabadság -, hogy 2014 őszére ideális lenne úgy megváltoztatni a fővárosi közigazgatást, hogy a Fővárosi Közgyűlésben ne választott politikusok, hanem a kerületek vezetői üljenek. Eltörölnék a közvetlen főpolgármester-választ is, és a kerületi polgármesterekre bíznák a város vezetőjének kiválasztását.

Erről a koncepcióról már 2011-ben is volt szó a Fideszben, Pokorni Zoltán és a fővárosi polgármestereket tömörítő Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ) támogatta, Tarlós István pedig ellenezte. Orbán Viktor akkor nem állt ki a terv mellett, és azóta sem beszélt erről Tarlósnak. A lap szerint felmerült az is, hogy a Kövér László nevével fémjelzett közigazgatási koncepciót valósítsák meg, aminek az a lényege, hogy a belső kerületeket összevonnák, és ennek a citynek lenne vezetője a főpolgármester.